Läs senare

Hon har jobbat på över 100 förskolor

Hallå där, Jenny Löfstrand ...

av Emilie Stendahl
22 okt 2018
22 okt 2018
Jenny Löfstrand har vikarierat i 114 förskolor i Malmö.

Du har vikarierat på över 100 förskolor som anställd i Malmös vikariebank – stämmer det?

– Ja, jag har varit på drygt 114 stycken nu. Det är spännande, för Malmö ser så olika ut – med olika barngrupper och arbetssätt. Det är lite som att vara ute och resa!

Du som sett många olika förskolor – vilka reflektioner gör du?

– Att det är väldigt stor skillnad i kvaliteten på förskolorna, både i arbetet med barnen och i hur lokalerna ser ut. Vissa känns som om de ligger tjugo år före andra! Att det är så stora skillnader i en och samma stad tycker jag inte är bra. Det borde vara samma kvalitet för alla.

Vilka andra skillnader har du stött på?

– Hur man blir behandlad som vikarie är det också jättestor skillnad på. Förskolechefer borde prata mer om hur man tar emot vikarier på ett bra sätt. På vissa förskolor är de proffsiga, man möts av någon som säger ”här är vår pärm, varsågod att ta lite kaffe och läs på i lugn och ro om hur vi arbetar här”. På andra ställen berättar de ingenting.

Hur tar man bäst emot en vikarie tycker du?

– Hjälp vikarien att hitta sin avdelning till att börja med, för när förskolor har uppåt åtta avdelningar är det inte lätt att hitta rätt. Berätta kort om verksamheten. Att all personal bär namnbrickor tycker jag är en stor fördel.

Varför blev du vikarie?

– För att jobba deltid och vara med mina barn. Största fördelen med att vikariera är att man kan välja tiderna man jobbar helt och hållet själv. Så att jobbet anpassar sig efter ens liv, inte tvärtom. Då mår man bäst, tänker jag.

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin