Ingår i temat
Arbetskläder
Läs senare

Här är jobbkläder självklart

arbetskläderPå Rågens förskolor i södra Stockholm får alla anställda kläder efter väder.
– Väldigt förmånligt, säger förskolläraren Carina Steffen.

En skaljacka med uttagbart fleecefoder på insidan. Personalen på Stövar­gatan 91, en del av kommunala Rågens förskolor i Stockholmsförorten Rågsved, är rörande överens – jackan är det bästa plagget. Lyckligtvis behöver de inte välja endast ett klädplagg. På förskolan har de haft arbetskläder i över 20 år.

– Man behöver aldrig vara rädd för att kladda ner sig. Hade vi inte haft arbetskläderna skulle vi vara mycket mer försiktiga tror jag, säger förskolläraren Carina Steffen.

Hon har vanligtvis på sig hela kittet, från arbetsbyxor till huvtröja och tofflor när hon är inomhus på jobbet. Utomhus har hon jacka, byxor, skor och vantar.

Carina Steffen tycker att kläderna är av bra kvalitet, men de håller förstås inte för evigt. Varje år går därför en lapp runt på förskolan, där personalen får kryssa i vilket plagg som behöver bytas ut på grund av slitage. Inget köps in i onödan.

Både vinterkängor och inomhustofflor ingår i arbetsklädseln. Foto: Linus Meyer
Knäskydd i arbetsbyxorna gör att personalen lättare kan gå ned på golvet utan att slita på sina knän. Foto: Linus Meyer
I ett förråd finns överblivna arbetskläder som vikarier kan låna. Foto: Linus Meyer

Tillsvidareanställda får ett paket med kläder när de anställs, vikarier får låna eftersom förskolan har ett lager extrakläder. Tvätten sköts oftast hemma, även om förskolan har tvättmaskin. Det finns i regel flera plagg av samma typ för den som glömmer något hemma i tvättkorgen.

Förskolechefen Annika Kindblom har knappt reflekterat över arbetsklädernas vara eller icke-vara, hon tycker att det är en självklarhet i arbetet på förskola.

– Jag har aldrig gjort avkall på kläd­erna. Det ska bara finnas, säger Annika Kindblom.

Hon förklarar att arbetskläderna trots allt inte tar så stor del av budgeten, det blir inte så att de måste ta in ett extra barn eller anställa färre legitimerade förskollärare för att täcka kostnaden.

– När det är något som kostar pengar är det ju en prioritering i att tänka vad som är viktigt. Jag tycker att om min personal har det bra blir det också en bra verksamhet.

Förskolan Rågens arbetskläder

Inomhus:

Carina Steffen, förskollärare, Rågens förskolor. Foto: Linus Meyer

Grå, ljusblå, svart, grön. De anställda har fått flera huv­tröjor var och även fått välja färg på dessa.

Tröjorna bär förskoleenhetens namn. Det ska synas att personalen arbetar på förskolan och ge ett mer professionellt intryck. Den som vill gå iväg på sin rast använder privata kläder.

Personalen använder sina privata t-shirts. Så vill de gärna ha det, för att sätta en personlig prägel på utstyrseln.

Två fleecetröjor var att använda inomhus.

Arbetsbyxor med knäskydd, köptes in efter önskemål. Har stora fickor som rymmer nycklar, papper, pennor, inloggningskort till dator med mera. Varje fast anställd får två par byxor, ett extra par ligger alltid i skåpet för den som glömt sina i tvätten.

Tofflor av bra kvalitet som används inomhus. Finns att välja i rosa eller svart.

Förskolan Rågens arbetskläder

Utomhus:

Carina Steffen, förskollärare, Rågens förskolor. Foto: Linus Meyer

Favoriten bland personalen. Fleece-materialet på insidan gör att skaljackan håller värmen kalla dagar, men den används också på våren eftersom fleecematerialet kan plockas ut. Personalen har ytterligare en vinterjacka, för ännu kallare dagar.

Fodrade tumvantar som används under kallare dagar.

Regnbyxor används inte bara när det regnar, utan är även bra överdragsbyxor när det vankas utevistelse.

Softshelljacka, Regnjacka, Termobyxa

Rejäla, fodrade och vattentäta vinterkängor. Ersatte nyligen ett annat par vinterkängor som fortfarande används, eftersom vissa tycker att de är bekvämare. Den äldre varianten köptes in för några år sedan men håller fortfarande bra.

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin