Läs senare

Hej Anton…

MÖTETHär möter du i varje nummer en förskollärare som berättar om sitt jobb och sig själv. Den här gången pratar vi om lärplattor och män i förskolan med Anton Fagergren.

27 nov 2016
Hej Anton…
Anton Fagergren
Anton Fagergren

Hur kom det sig att du blev förskollärare?
– Jag har väl nästan alltid tyckt att det varit roligt att arbeta med barn. Redan i ton-­
åren hjälpte jag till lite på ett föräldrakooperativ som fanns i huset där vi bodde. Det har alltid känts ganska självklart att jag skulle jobba med människor på något sätt i alla fall.

Vilka ser du som dina styrkor i yrket?
– Jag tycker att jag ser barnen och lyssnar på dem. Jag försöker att alltid vara involverad och engagerad i deras lekande och undersökande. Jag tror starkt på en för­skola där vuxna leker tillsammans med barn, och gör verkligen det själv. Det är dessutom något av det roligaste med det här jobbet.

Du är även intresserad av IT, och har jobbat en del som IKT-inspiratör. Hur kommer det sig?
– Ja, jag gick fakt­iskt på IT-gymnasium. Och när jag var klar med lärarutbildningen så hade Västerås precis börjat satsa på digitala verktyg, och Irsta förskolor, den enhet som jag har jobbat mest på var först ut i sats­ningen och fick lär­plattor tidigt. Jag vill att de ska användas på ett bra sätt och inte bara bli liggande eller fyllda med reklamspel. Att Irsta var först ut ledde till att vi sedan kunde sprida det som vi lärt oss till andra, jobbar man med samma saker behöver inte alla uppfinna hjulet.

Vad är det som gör plattorna så bra?

Lärplattor har förenklat dokumentationen på Irsta förskolor.

– Det vi har jobbat mest med är att förenkla dokumentationsarbetet och även att göra det på nya sätt. Den stora skillnaden från när man hade datorer och kam­eror är ju att lärplattorna är väldigt tillgängliga och användarvänliga.

Varför tror du att det är så svårt att locka män till yrket?
– Det handlar nog bland annat om lön. Det finns fort­farande en tradition av att mannen ska göra karriär och tjäna pengar. När jag berättade om att jag skulle söka till utbildningen fick jag många kommentarer om det.

Anton Fagergren

Ålder: 27 år
Bor: Radhus i Västerås.
Utbildning: Lärare mot yngre åldrar i Örebro.
Arbetsplats: Irsta förskolor.
Lön: 26 600 kronor.

Något mer?
– Självklart spelar sådant som pedo­filanklagelser och hur det rapporteras i media roll. Jag har aldrig träffat någon som har varit intresserad av yrket men hoppat av på grund av det. Men jag tror att många kan känna en oro över att man ska bli ifrågasatt. Att någon ska titta på en och fundera varför man är där man är. Det var ett stort pedofilmål i media när jag pluggade. Vi var fyra killar av totalt 70 studenter och vi pratade inte alls om det, varken med studenter eller med lärare, vilket jag kan tycka är synd.

Anton Fagergren tror starkt på en förskola
där vuxna och barn
leker tillsammans.
(Bilden är en genrebild.)

Har du känt dig ifrågasatt eller blivit annorlunda behandlad?
– Nej, när det blir stor uppmärksamhet kring någon sådan händelse så har man tänkt på det. Men jag har aldrig känt mig ifrågasatt. Jag har inte heller känt att jag har blivit annorlunda behandlad av kollegor. En del mor- och farföräldrar som har hämtat har sagt att det är roligt och bra att det finns manliga förebilder. Det är en positiv kommentar, men man funderar på vad det innebär och vad det är man ska stå för som de andra inte gör.

 

Hallå!

Jobbar du med någon som du tycker vi borde ringa upp och intervjua här? Eller har du själv något spännande på gång att berätta om? Mejla oss på forskolan@lararforbundet.se

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin