Öppen förskola i historisk miljö

MötetBritt-Marie Borgström är både förskollärare och museipedagog. Nu ger hon barn chansen att lära känna sitt kulturarv i en Jämtlandsgård i Strömsund.

10 Sep 2018
Öppen förskola i historisk miljö

Jamtli startar öppen förskola på hembygdsgården i Strömsund. Berätta!

– I vanliga fall har jag min arbetsplats på Jamtli öppna förskola i Östersund, där vi arbetar med målet att levandegöra vår historia. Våren 2017 fick vi chansen att starta en verksamhet på hembygdsgården i Strömsund. Där håller vi till i storstugans kök och sal i den gamla Jämtlandsgården från 1830-talet.

Hur använder ni den historiska miljön?

Historien väcks till liv för barnen när de får vistas i gamla Jämtlandsmiljöer.

– Barnen kliver rakt in i en kulturarvsmiljö och kan använda allt som finns där. Tillsammans med sina föräldrar och mor- och farföräldrar kan de pröva på att till exempel baka och laga mat på gammaldags vis på en järnspis. Vi har plockat undan alla ömtåliga musei­föremål och ersatt dem med gammaldags tåliga möbler och med föremål som skänkts av privatpersoner och hembygdsföreningen. Nu ska vi utveckla två mindre lekbara handelsbodar som kommer att finnas i salen.

Vad blir det för lekar där?

– Den ena handelsboden ska likna en handelsbod från 1920-talet som har funnits i Strömsund på riktigt. Där handlade man över disk. Den andra lekmiljön ska visa upp en Konsumbutik från 1950-talet där kunderna själva plockade varor från hyllorna. Leken följer de olika årtiondena. Vi har sytt upp bomullsförkläden till 1920-talsboden och nylonrockar till femtitalsbutiken. Det är roligt att kunna visa barnen skillnaden mellan de olika materialen. Alla varor är tillverkade av trä med tidsenliga etiketter.

Barnen lagar mat och bakar med redskap från förr.

Ni samarbetar med Jobbcenter i Strömsund. På vilket sätt?

– Jobbcenter är en del av kommunens arbetsmarknads­enhet. Där arbetar nysvenskar och personer som står en bit från arbetsmarknaden. De hjälper oss att tillverka alla varor som finns i handels­boden och som barnen kan leka med. De syr också kläder till både barn och personal.

Hur ofta har ni öppet?

– Öppna förskolan med inriktning på kulturarvet är i gång tre dagar i veckan från maj till september. Här kan man prova på en kulturhistorisk aktivitet som till exempel att kärna smör eller tvätta på gammalt vis. Vi har också tematiska sång- och sagostunder. En dag i veckan kan förskolegrupper från Strömsunds kommun vara med. Verksamheten drivs av kommunen i nära samarbete med Ströms hembygdsförening och Jamtli, Jämtlands läns museum.

Vad har du för råd till den som vill pröva något liknande?

– Bygg upp ett nära samarbete med kommunens politiker och tjänstemän och den lokala hembygdsföreningen. Det är viktigt att få politiker och tjänstemän att inse att man delar av året kan flytta en öppen förskola och på det sättet stimulera barns och föräldrars intresse för sitt kulturarv.

Britt-Marie Borgström

Ålder: 64 år.

Bor: I Månsåsen, Åre kommun.

Utbildning: Förskollärarutbildning och kulturvetarlinjen, Umeå universitet.

Arbetsplats: Öppna förskolan på Jamtli i Östersund (fyller 25 år i år) och utvecklings­arbete vid förskolans nya filial i Strömsund.

Inkomst: 33 200 kronor.

Vad tycker du om förändringarna i läroplanen?