Förskollärare på finska

MötetEfter att ha arbetat med svensktalande barn i tjugo år hittar Laura Paasio nu åter till den finska sångskatten och berättarkonsten som ambulerande finsktalande förskollärare.

Hur är läget?

– Tack bara bra. Jag är precis på väg till Finlandsinstitutet i Stockholm på en två­dagars fortbildning för sverigefinska förskollärare. Jag ser fram emot givande dagar med påfyllning av finskan, främst det pedagogiska fackspråket, och tips på nya roliga saker jag kan göra med barnen på förskolorna där jag arbetar.

Vad gör du på jobbet?

– Jag åker runt till olika förskolor i Göteborg med spårvagn och med min mammas gitarr från 50-talet på ryggen. Jag har även med en stor kasse med böcker, spel, olika slags instrument, robotar och handdockor. Att komma in i olika förskolors verksamhet varje dag är så roligt.

Laura Paasio

Ålder: 55 år.

Bor: Göteborg

Utbildning: Blev färdig ”barnträdgårdslärarinna” i Helsingfors 1983.

Arbetsplats: Ambulerande finsktalande förskollärare inom Göteborgs Stad.

Inkomst: 32 500 kronor.

Vilka åldrar jobbar du med?

– Jag jobbar med alla åldrar i förskolan.

Vad är viktigast just nu i samhället?

– Den finskspråkiga minoritetens ställning i samhället är viktig, att våra rättigheter tas tillvara, bland annat när det gäller språket.

Vad inspireras du av?

– Barnen. Att dagligdags möta glada och ivriga barn, och få komma in som ”special guest star”, men ändå smälta in i verksamheten är både inspirerande och stimulerande.

Vad skulle du vilja lära dig mer om?

– Det digitala, det händer så mycket inom den delen av förskolan och samhället och jag vill kunna hänga med.

Laura Paasio tar spårvagnen när hon åker runt till de olika förskolorna. Foto: Shutterstock

Vilka tre saker skulle du ta med till en öde ö?

– Pensel, färglåda och en stor målarduk.

När skrattade du senast och varför?

– I går skrattade jag gott när en två­årig flicka som har glasögon började göra som jag med mina. Jag har läsglasögon på huvudet och när jag läser tar jag på mig dem. Plötsligt började hon göra på samma sätt; ha dem på huvudet när hon inte läser och tvärtom.

– En annan rolig händelse från igår var när jag inte riktigt kunde ackorden till en sång och bestämde mig för att trumma på gitarren i stället. En liten kille kom fram till mig och pekade desperat på strängarna.

Favoritavsnitt i läroplanen?

– Det är ytterst viktigt att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll.

Kärleken till den finska kulturen och sång­skatten är något Laura Paasio gärna vill föra vidare till barnen. Foto: Shutterstock

Vad är största utmaningen i arbetet?

– Att kunna locka fram glädjen och stoltheten i barnens finska bakgrund och kulturarv.

Senast lästa bok?

– Sinuhe egyptiern av Mika Waltari.

Person du beundrar?

– Min man. För att han alltid orkar lyssna på mig och stötta när det behövs och för att han är en så bra pedagog utan att veta om det.

Vad skulle du vilja vara om du inte var förskollärare?

– Konstnär.

Vad ser du fram emot mest i år?