Läs senare

Hejdundrande fest med jazzdjur

20 feb 2018

Att ljud i film är viktigt är ingen nyhet. Dålig ljudläggning är väl bland det tråkigaste som finns när man går på bio. Det vanliga är att ljudet läggs på i efterhand och hjälper till att förstärka det man vill berätta i bild. I Jazzoo – Festen har man gått motsatt väg. Och vilket resultat det blivit! För här har inte musiken någon underordnad roll utan är ursprunget till själva filmen. Jazzgruppen Oddjob släppte 2014 albumet Jazzoo och vann samma år en Grammis för Bästa Barnalbum. Till skivan hör en bok med texter om olika djur, illustrerade av engelske Ben Javens. Utifrån detta har nu Adam Marko Nord gjort denna halvtimmeslånga film, utan dialog men alltså med desto mer musik.

Den som knyter ihop de olika färgglada episoderna är en ihärdig näktergal. Han flyger dag och natt, mellan kontinenter och årstider, hela tiden drillande. För näktergalen är inte bara en sångare av rang, han är också en ivrig festfixare. Till hans kalas är alla bjudna, oavsett sort och storlek.

Innan den avslutande festen får vi träffa de djur som han bjuder in. Alla har sitt eget sound. Där har vi koalan som vill hoppa som en känguru men som knappast har förutsättningarna. Men näktergalen kommer med lyckade råd. Där finns igelkottarna som försöker ta sig över en trafikerad väg. Det är en livsfarlig expedition. Tack vare näktergalen kan de hitta en lösning. Den hungriga kackerlackan är ett annat djur vi får möta, precis som den lilla fisken som jagas av en grinande haj.

Och även om många av djuren brottas med sin rädsla så slutar det alltid lyckligt. Som för ankan, som trots sin tuffa attityd är livrädd för vatten och tror att hen ska drunkna. Eller kamelen som letar efter en oas och förirrar sig in i en grotta full av skrämmande fladdermöss.

Så samlas slutligen alla till den hejdundrande festen. Tack för att också vi blev bjudna, det blev en härlig stund!

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin