Läs senare

Het diskussion om heltid för syskon

stockholmDen rödgrönrosa majoritetens förslag om rätt till heltid för barn till föräldralediga i Stockholm har skapat vild debatt.

19 sep 2016

Det var i slutet av augusti som utbildningsförvaltningen presenterade förslaget. Alla barn ska ha rätt till heltid på förskolan, även barn till föräldralediga. Sedan dess har debattvågorna gått höga kring Stockholms stadshus. Barnen i huvudstaden har sedan tidigare rätt till 30 timmar. Det vill säga dubbelt så många som de lagstadgade 15. Förslaget har majoritet i fullmäktige och ett formellt beslut väntas på nästa sammanträdde i december.

Så här sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) om förslaget till SVT Nyheter Stockholm:
– Alla barn ska ha rätt till heltid på förskolan. Den viktigaste anledningen att de barn som går på förskola i den pedagogiska miljön, har bättre förutsättningar senare i livet, när man går vidare i skola och högre utbildning,
Karin Wanngård hoppas på sikt att fler kommuner ska ta efter Stockholm.

Kritik har kommit från många håll. Oppositionspolitiker, förskollärare och debattörer har gett sig in i diskussionen. Lärarförbundet Stockholm, som är en av remissinstanserna, tycker att majoriteten prioriterar fel.
– Redan i dag får vi signaler och forskningsrapporter som säger att förskollärare är utsatta för stress och mår dåligt, och sjukskrivningarna ökar. Då blir det konstigt att välja bort att de förskollärare man har ska må bra och i stället utöka arbetsbelastningen genom att förlänga dagarna., säger vice ordförande Hanna Ahnqvist.

Delar av debatten:

I mina öron låter det inte alls som att förslaget har barnens bästa för ögonen. Men möjligtvis framtida väljare, eller? Detta är inte ett bra förslag! Det gynnar inte barnen! Lägg pengarna på det som är nödvändigt i stället: mindre barngrupper och fler pedagoger.
Förskolläraren Monica Orestam Palmquist på DN Åsikt.

”Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad prioriterar fel när de väljer att satsa på ”rätt till heltid” i förskolan för barn till föräldralediga, när pengarna istället skulle kunna användas till mindre barngrupper. Detta beslut saknar helt barnperspektiv.”
Erik Slottner, (Kd) gruppledare i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.

”Ett barn räknar inte timmar, de räknar roligt, tryggt och utvecklande. Men om politikerna utökar antalet timmar på förskolan så måste de också öka resurserna och ta in fler förskolelärare och utbilda mer personal, säger hon.”
Forskaren och tidigare förskolläraren Ingrid Engdahl till SVT Nyheter Stockholm.

”Man har bara tänkt på föräldrarnas rätt, bland annat till flexibel hämtning. Men inget om hur vi stärker barnets rätt till en bra förskola. Dessutom ska det ske utan att skjuta till ett öre mer när reformen införs redan i höst och trots att det råder en skriande brist på förskollärare i hela Stockholmsregionen.”
Lotta Edholm, (L) oppositionsborgarråd i Stockholms stad, till Dagens Nyheter.

”Ur ett barnperspektiv så är det inte heller så roligt att vara kompis med någon som måste gå hem redan klockan 15. På de förskolor jag känner till blir barnen som ett A- och ett B-lag beroende på när de måste hem. Det är de som måste hem tidigt som är B-laget och som inte alltid får följa med på de längre roligare utflykterna, för de hinner inte.”
Ulla Guldbrand, trebarnsmamma och tidigare grundskollärare i Stockholm, på DN Åsikt.

Fråga

Hur stor är din barngrupp?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin