Läs senare

Hitta ny forskning

GuidenVässa verksamheten genom att läsa och diskutera ny forskning. Här är några söktips.

av Emilie Stendahl
12 sep 2017
12 sep 2017
Hitta ny forskning
Gå in på Swepub.kb.se och se vilka guldkorn du kan vaska fram. Foto: Shutterstock

1 Fila på sökorden

Börja med att formulera vad du är på jakt efter. Vilka sökord är relevanta? Se om du kan komma på olika kombinationer och variationer av ord. Ta gärna hjälp av någon kreativ kollega. Eller flera!

2 Definiera ambitionsnivån

Hur mycket tid har du till ditt förfogande? Hur ska materialet användas? Kanske är det en populärvetenskaplig artikel du vill ha som underlag för diskussion. Eller så är det en terminslång forskningscirkel du letar material till och vill ha något rejälare.

3 Till att börja med

En sökning i SwePub är aldrig fel – här finns vetenskapliga artiklar, avhandlingar och forskningsantologier som publicerats vid svenska lärosäten eller myndigheter. Använd möjligheten att utöka sökningen och laborera med olika sökord för att få flest antal relevanta träffar. Sortera efter relevans och efter publiceringsdatum, för att se vad det ger. Genom att trunkera ordet hittar du ord med varierande ändelser: förskol* kan till exempel ge träffar som innehåller orden förskola, förskollärare, förskoleklass och så vidare.

4 Bra databas

En annan bra databas är NB-ECEC (Nordic Base of Early Childhood Education and Care). Här finns nordisk forskning samlad från 2006 till 2014. Databasen uppdateras löpande med nyare forskning, men släpar efter då allting granskas innan publicering. Läs mer på nb-ecec.org

5 Ta hjälp

Har du svårt att hitta det du söker finns det en grupp som i regel kan det här med informationssökning: bibliotekarier. Haffa en och lär dig allt om booleska operatorer, söklogik, frassökning och annat spännande.

Eller utnyttja sociala medier för att göra en efterlysning – kanske har någon kollega redan identifierat ett bra underlag som du kan ta del av.

6 En mer lättsmält ingång

En populärvetenskaplig text är mer tillgänglig och snabb att läsa – journalisten ska ha sökt svar på de viktigaste frågorna åt dig. Tidningen Förskolan har till exempel samlat alla sina artiklar om forskning på sajten forskolan.se. Pedagogiska magasinet är en annan källa, likaså Skolporten. Läs tidningsartikeln först, och verkar forskningen intressant kan du alltid gå vidare till den ursprungliga källan.

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin