Hjälp, mamma har ny frisyr!

27 nov 2019

Att vara Kerstin

Helena Hedlund

[Natur & Kultur]

F–klass Varför har mamma skaffat tuppfrilla? Vad är en tuppfrilla? Kommer Kerstin inte att känna igen sin mamma när hon kommer hem från semestern? Helena Hedlunds bok om Kerstin, den andra i en serie om tre, är en känslosam och härlig berättelse om hur ett barn uppfattar sin omvärld och sig själv.

Som barn kan det vara svårt att förstå varför mamma helt plötsligt ändrar frisyr och inte är som vanligt. Vad kommer att hända nu? Det känns otryggt att inte veta, att inte känna igen sin mammas beteende. Kerstin blir rädd att mamma och pappa ska skiljas eftersom de bråkar ibland, och eftersom mamma jämte ny frisyr även har en ny tatuering med bokstaven K i ett hjärta.

När barnen i skolan ska rita sin familj ritar Kerstin sin mamma bakom en vägskylt, och när hon plötsligt blir ledsen i skolan säger hon att det är för att matten är svår.

Till råga på allt riskerar hon att mista bästa kompisen Gunnar. Hans mamma pratar om att flytta tillbaka till Stenungsund för att vildsvin förstör trädgården. Gunnar vill inte flytta och tillsammans försöker de finna en lösning. De hittar en hemsida där det går att köpa vargkiss som ska hjälpa mot vildsvin. De lyckas beställa vargkiss mot faktura, vad nu det är. De blir lite rädda för vad ”mot faktura” betyder och förstår att de gjort något som inte är helt rätt.

Boken togs väl emot av mina lyssnare, de ville gärna höra mer. Ibland stannade jag upp och ställde frågor till barnen om deras tankar om det som hände. En givande stund med många reflektioner.

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?