Läs senare

Hon är årets stipendievinnare

AktuelltÅrets vinnare av Ulla-Britta Bruuns stipendium heter Anna Bergström. Hon får priset för sitt arbete med att utforska offentliga platser.

av Erik Ignerus
26 nov 2018
26 nov 2018
Hon är årets stipendievinnare
Globen är en av många platser som årets UBB-vinnare Anna Bergström utforskat tillsammans med barnen. Foto: Anna Simonsson

Anna Bergström tittar upp emot det jättelika vita halvklotet. Hit till Globen i Stockholm har hon kommit vid flera tillfällen med olika barngrupper. Den första gången var det för att några barn hade visat ett intresse för Star Wars och rymden.

När de började läsa på i personalgruppen tog det inte särskilt lång tid innan Anna Bergström insåg att de borde ta sig till Globen. Den stora arenan påminner förstås mycket om en planet. Men Anna Bergström upptäckte också att Globen representerar solen i en gigantisk modell av vårt planetsystem, som sträcker sig från Stockholm hela vägen upp till Kiruna och den så kallade Terminalchocken 95 mil bort.

Besöket vid Globen väckte intresset hos fler av barnen och gav en gnista till arbetet som det sedan gick att jobba vidare med. De utforskade stjärnbilder och rymdraketer, men besökte även andra platser i Stockholm som gick att koppla till rymden.

Jag hoppas att jag kan inspirera andra till att våga utmana barnen genom det offentliga rummet.

Anna Bergström har alltid haft en längtan ut från förskolans lokaler. För henne har det varit naturligt att ta sig ut, ibland till Hagaparken eller Vasaparken som ligger nära en av hennes tidigare arbetsplatser. Ibland till museum eller andra platser.

Hon försöker alltid under ett projekt att hålla koll på vad som händer runt omkring i staden och se till att komma i väg till olika ställen.

Juryns motivering:

”Anna Bergström brinner för att låta barnen utforska samhället och staden, ur ett professionellt kulturellt perspektiv. I sitt arbete med en förskolas utegrupp hittade hon och barnen ett gemensamt och reflekterande arbetssätt där barnens tankar, teorier och hypoteser är drivande och där samhället uppmärksammar barnen som de viktiga samhällsmedborgare de är. Arbetssättet handlar om att bygga broar mellan barnen och naturen med all dess liv, och olika museer och andra kulturella institutioner i stadens offentliga rum.”

– Det kan bli lite instängt att bara var inne på förskolan tycker jag, då är det skönt att komma ut. Jag försöker alltid hitta det kulturella i Stockholm som gör att vi kan jobba utomhus. Dessutom är det till stor hjälp för barnens världsbild och orienteringsförmåga att få vara ute mycket i staden, säger hon.

Globen syns från många platser i Stockholm och blev ett riktmärke för barnen i staden.

– Den går att se från både Skansen och Södermalm, när vi var på ett av barnens balkong fick vi också syn på den, säger hon.

För några veckor sedan fick Anna veta att hon blivit belönad med Ulla-Britta Bruuns stipendium på 30 000 kronor för sitt arbete med att tillsammans med barnen utforska offentlig miljö och kultur.

Redan innan hon fick stipendiet hade hon bestämt sig för att skriva en bok om sina erfarenheter av arbetssättet.

– Det är något jag har drömt om i flera år, i september kände jag bara att nej nu tar jag tag i det, säger hon.

Hon sa upp sig från sin tjänst som pedagogisk utvecklingsledare för att arbeta med boken och inte lång tid efter det kom beskedet att hon skulle få stipendiet. Ett välkommet tillskott förstås.

– Jag blev väldigt förvånad att det var just jag som fick det. Det känns overkligt och helt fantastiskt. Det absolut roligaste är att det här arbetssättet får uppmärksamhet.

Genom boken vill hon få fler förskollärare att upptäcka vad det går att göra i staden.

– Jag önskar bara att fler barn ska få uppleva det arbetssättet. Jag hoppas att jag kan inspirera andra som jobbar i förskolan till att våga utmana barnen genom det offentliga rummet och den kultur som finns runtomkring oss. Jag upplever att förskolor är ganska bra på att komma ut. Men kanske framför allt i naturen, det är nog inte lika vanligt att göra den här typen av grejer.

Hon är väl medveten om att det med stora barngrupper och stökig närmiljö kan vara svårt för många. Men tycker samtidigt att det är viktigt att inte låta det sätta gränserna.

– Det kräver förstås en del för att man ska våga sig ut. Känner du dig själv osäker rekommenderar jag att börja gå iväg en liten bit och vänja dig själv och barnen med det.

Stockholm är en tacksam stad för att uppleva offentliga platser och kultur i. Men Anna Bergström tror att det går att göra var som helst i landet.

– Vi råkar bo i Stockholm, men jag tror att det här är ett fantastiskt sätt att arbeta på oavsett var man befinner sig. Det går nog att hitta kultur på de flesta orterna i Sverige, bara man letar efter dem.

Ulla-Britta Bruuns stipendium

Ulla-Britta Bruuns stipendium delas ut till minne av en av förskolans pionjärer, Ulla-Britta Bruun.

Priset går till någon eller några som gjort något extra bra inom förskolans område och vill dela med sig av det till andra inom verksamheten.

Juryn består av Förskolans chefredaktör Gertrud Svensén, Erik Bruun, representant för familjen samt förskollärare, Wanja Caiman, f d lektor vid Stockholms universitet, Susanne Thulin, universitetslektor vid Högskolan Kristianstad, Pia Williams, professor vid Göteborgs universitet, Camilla Norling, förskol­lärare, och Annelie Fredricson, universitets­adjunkt och doktorand vid Stockholms universitet.

Stipendiet administreras av tidningen Förskolan och Lärarförbundet.

Läs mer på: ullabrittabruun.se

Fråga

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin