Kollegan har favoriter i barngruppen

DilemmatVad ska man göra när en kollega har syndabockar och favoriter bland barnen? Mira Banjac svarar på en läsarens dilemma.

av Mira Banjac
14 jan 2019
Foto: Istock

Fråga: Jag har en kollega som behandlar barnen väldigt olika – ett par barn blir alltid syndabockar och andra är favoriter. Det är inte professionellt. Annars är hon bra på mycket, har alltid idéer och är bra på att genomföra dem. Jag har försökt att prata med henne men det går inte riktigt fram. Jag vill helst inte prata med chefen om detta, det känns som att jag sätter dit henne. Hur ska jag göra?

/Sara

Svar: Det kan kännas svårt att agera i den här typen av dilemma. Man kanske inte vill stöta sig med kollegan genom att dra in chefen. Frågan är var man väljer att lägga sin lojalitet. Ska man göra rätt, ska man alltid sätta barnens rättigheter i första hand. Det gäller att förklara för sin kollega att det är alla barns rättighet att bli behandlade lika, annars finns det risk för kränkningar eller diskriminering. Och då är det allvar och kan bli fråga om en anmälan. Därför tycker jag att du ska ta ett allvarligt snack med din kollega och vinkla det som att du tar barnens rättigheter på allvar och att du vill undvika att kollegan blir anmäld. Om kollegan inte lyssnar, måste du ha ett samtal med chefen.

Barnens rättigheter kom till för att skydda dem och det skyddet måste komma före dålig stämning mellan kollegor.

Har du ett problem som du brottas med eller en fråga du vill ha svar på? Här kan du få råd av våra experter. Du kan vara anonym. Mejla oss på forskolan@lararforbundet.se

Tycker du att det är svårt med utvecklingssamtal?