Läs senare

Hon vill att förskollärare sätter press på politikerna inför valet

#pressatlägeUnder hashtaggen #pressatläge samlas det nu in berättelser om situationen i förskolan. Anki Jansson, förskollärare i Örebro, är en av initiativtagarna.

av Emilie Stendahl
22 jan 2018
22 jan 2018
Anki Jansson. Foto: Privat

Hallå där Anki Jansson! Varför samlar ni in berättelser om förskolan?
– Sedan vi startade Förskoleupproret 2013 har vi fått in många berättelser som vi inte vetat vad vi ska göra med. Sedan dök #metoo upp och vi blev inspirerade och skapade #pressatläge. Nu är vi uppe i 700 berättelser och planen är att lämna dessa vidare. Vi vill ha upp förskolan på politikernas agenda inför valet.

Vad handlar berättelserna om?
– Om stora barngrupper, hög arbetsbelastning, brist på vikarier och om att man inte får sätta in vikarier. Många känner sig uppgivna; det är förskollärare med två år i yrket som inte orkar jobba kvar, och andra med tio år kvar till pension som inte vet hur de ska klara sig dit.

Vilka mönster ser du?
– Från norr till söder är det samma arbetsbelastning och brist på utbildad personal – det gäller både förskollärare och barnskötare. Och den här känslan av att ”jag orkar inte mer”. Många mår dåligt. De håller ihop på jobbet för att barnen ska ha det bra men när de kommer hem orkar de inte med sin egen familj.

Är det något i berättelserna som förvånat dig?
– Vi har hållit på så länge att jag inte blir förvånad längre. Men jag tycker att det är sorgligt.
Man har påtalat problemen i så många år och ändå har det blivit värre.

Vad mer har ni sett?
– Vissa mejlar och säger att de stöttar oss men att de inte vill dela sin berättelse i rädsla för att någon ska kunna identifiera dem. De har blivit tillsagda att de inte får engagera sig i Förskoleupproret på sin fritid eller berätta för föräldrar hur läget är. Det skrämmer mig att man vill tysta personalen.

Kan man vara anonym i #pressatläge?
– Ja. Vi vill inte att någon förskola eller person hängs ut. Vi kommer att läsa igenom allt för att stämma av att det går att publicera.

Läs mer

Den som vill dela sin berättelse hittar formuläret här.

Och mer information om #pressatläge finns bland annat på Förskoleupprorets facebooksida.

Fråga

Den 1 januari började barnkonventionen gälla som lag – har du hunnit sätta dig in i detta?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin