Hon vill få barnen att äta mer grönt

AktuelltHallå där Johanna Bothén, förskollärare och kostekonom i Munkedals kommun.

av Erik Ignerus
22 jan 2019

Du fick ta emot årets Helgepris på 125 000 kronor, hur känns det?

– Det är väldigt roligt! Dels för mig personligen, men det är också kul att maten uppmärksammas på det här sättet.

Johanna Bothén

Du prisades för ett projekt som går ut på att få barn att äta mer grönsaker, kan du berätta mer om det?
– Jag lämnade in ett förslag på ett utvecklingsarbete anpassat efter min kommun. Barns matvanor är inte bara en folkhälsofråga utan också en fråga om jämlikhet. De har olika förutsättningar med sig hemifrån och jag tänker att förskolan kan jobba utjämnande med det. Vi lägger mycket tid och resurser på måltiderna i förskolan, och jag tror att man kan göra mer av det. Huvudtanken går ut på att kockar, personal och chefer tillsammans tänker till om hur man kan jobba på ett bra sätt med grönsaker, och att man sedan gör det på samma sätt i hela kommunen.

Hur gör man för att få barn att äta mer grönt?

– Delaktigheten är viktig, det visar forskningen. Att barnen får vara med i matlagningen. Det behöver inte handla om varma grytor, utan kan vara sådant som att göra grönsaksuppläggningar eller baka ett bröd med morötter i. Det är också viktigt att barnen själva får bestämma om de vill smaka eller inte. Det tjänar ingenting till att truga utan det ska vara lustfyllt och spännande.

Vad händer med arbetet i din kommun nu?

– Mycket är fortfarande i planeringsfasen. Men jag kommer att ta tjänstledigt i åtta månader för att jobba med projektet på halvtid. Vi kommer att börja med två testförskolor där jag provar två olika metoder. En som jag kallar för ”gröna minikockarna” där barnen får hjälpa till i köket. Den andra kallar jag för ”grönsaksforskarna” och där ska jag försöka arbeta med läroplansmålen utifrån grönsakerna. Jag tror verkligen på idén och det ska bli jättekul att sätta igång!

Tycker du att det är svårt med utvecklingssamtal?