Läs senare

”Hur får jag tid till fördjupning?”

DilemmatAnneli undrar hur hon ska hinna läsa in sig på forskningen och vem som kan hjälpa henne att sålla bland den.
Experten Ingrid Rosell ger sina råd.

09 okt 2017
Viktigt få tid att läsa forskning. Foto: Shutterstock

Dilemma: Nu arbetar vi med tema naturvetenskap och jag har fått i uppdrag att basera verksamheten på forskning. Men jag vet varken hur jag ska hinna med det eller vilken forskning jag ska läsa. Är det möjligt att få tid avsatt till det utöver vanliga planeringstiden? Och vem ska filtrera det jag läser?

/Anneli

Svar: Att hinna med allt som vi vill i våra olika verksamheter är svårt att få till. Du säger att du fått i uppdrag att basera verksamheten på forskning och då är det viktigt att veta vem som gett dig uppdraget. Är det i arbetslaget som ni kommit överens om det eller är det arbetsgivaren som gett dig uppdraget?

Är det i arbetslaget får ni kanske prata om att omfördela den planeringstid ni har, så att du får lite mer tid att läsa in det du ska, för att sedan kunna implementera det i verksamheten. Är det arbetsgivaren som gett dig uppdraget bör man innan man säger ja just diskutera vilken tid det får ta, och se till att man får mer planeringstid under inläsningsperioden och tid till reflektion och utvärdering.

Sedan undrar du även vem som ska filtrera den forskning som du/ni ska ta del av. Mitt förslag är att man utser en på arbetsplatsen som får detta i uppdrag, en som har lite extra koll på vilken forskning som är aktuell för just den verksamhet som man är i. Det är även viktigt att man i så fall begränsar sig inom vissa områden, som till exempel i naturvetenskap.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin