”Hur hittar jag arbetsglädjen?”

Förskolläraren Karin har tappat arbets­glädjen. Här får hon råd av experten Anna-Carin Bredmar.

14 sep 2016

Dilemma: Hej, jag känner arbetsglädje när jag får uppleva saker tillsammans med barnen, när vi är kreativa tillsammans. Jag känner arbetsglädje när jag har engagerade kollegor och vi har ett bra samspel. Vi kan spinna vidare på varandras idéer och då råder det ett tillåtande klimat!
I en föränderlig verksamhet med mycket barninflytande där mår jag bra. Men tyvärr måste jag erkänna att det inte är så just nu, även om jag ständigt försöker vara kreativ med barnen. Det är svårt när man har en vikarie och en kollega som inte vill jobba så. Så nu undrar jag hur jag ska få tillbaka arbetsglädjen även i perioder när samspelet med kollegorna inte fungerar?

Med vänliga hälsningar Karin

Svar: Hej Karin! Jag förstår att det är bekymmersamt att uppleva hur arbetsvardagen så radikalt bytt skepnad, från lustfylld till brist på glädje. Mitt råd till dig är att ta fasta på det som du beskriver som tidigare erfarenheter av arbetsglädje, det vill säga när du upplever saker tillsammans med barnen och ni är kreativa tillsammans, både barn och kollegor. Du kan göra detta på ett enkelt sätt genom att till exempel vid arbetsdagens slut fundera på vilka konkreta vardagssituationer som gett lust och energi under dagen. Det kan vara ett gott skratt tillsammans, barn som hjälpt varandra eller lyckats med något nytt. Detta handlar inte om positivt tänkande utan om att uppmärksamma de små ögonblick som faktiskt glimmar till i vardagen.

Stor personalomsättning, svårigheter att samarbeta i personalgruppen och stor arbetsbelastning är faktorer som har inverkan på arbetsglädjen, men det gäller att hitta den kraft som kan upptäcka konstruktiva lösningar och inte fastna i problemen. Då kan det vara svårt att hitta en kompassriktning i arbetet och ett mål att styra mot.

Kanske kan du genom att uppmärksamma små glädjeämnen i vardagen hitta tillbaka till glädjen och även stimulera dina kollegor till att gå i samma riktning.

Allt gott!

Hur stor är din barngrupp?