”Hur kan jag sätta gränser?”

DilemmatFörskolläraren ”Agneta” har problem med närgångna föräldrar. Per Edberg tipsar om hur du kan sätta gränser.

15 mar 2017

Dilemma: En del föräldrar verkar ha svårt med gränsdragningarna och att förstå vad som är okej och inte. Någon hör av sig utanför arbetstiden och på mitt privata nummer. En annan försöker lägga till mig som vän på Facebook, och den tredje försöker ställa egna krav gällande sitt barn. Hur kan jag hantera gränslösa föräldrar?

/Agneta

Fråga oss!

Har du ett problem på jobbet som du brottas med eller en fråga du vill ha svar på? Här kan du få råd av olika experter. Du kan vara anonym. Mejla oss på forskolan@lararforbundet.se

Svar: Vi måste vara medvetna om att vi har olika typer av föräldrar som har olika förståelse och förväntningar på vår roll som förskollärare. Vissa föräldrar kan känna att de behöver skapa en nära relation, nästan en vänrelation till oss som arbetar i förskolan för sitt eget barns bästa. Vi träffar föräldrarna varje dag, oftast både vid hämtning och lämning, och pratar om deras barn på ett förtroendefullt sätt. Det kan leda till att föräldrar känner att de har en närmare relation till oss än vad de känner till andra professioner de möter, till exempel tandläkaren eller sjuksköterskan på BVC. Av den anledningen kan en del tycka att det är helt okej att lägga till oss på Facebook eller andra sociala medier.

Vi förskollärare måste vara tydliga med att sätta gränser både för oss själva och för föräldrar kring vad som är arbete och vad som är fritid. Visst ska vi vara tillmötes­gående men om det går in i vårt privatliv så är det inte professionellt. Förklara för föräldrar som blir lite ”gränslösa” att du i ditt arbete som förskollärare endast gör arbetsrelaterat inom ramen för din anställning och inte på fritiden.

Vilken inskolningsmetod använder ni i er förskola?