I Malmö välkomnar de barnen med film

av Emilie Stendahl
07 aug 2017

Patrik Åhlin, förskollärare i Malmö, testade i år ett lite annorlunda grepp för att välkomna de nya barnen till för­skoleklassen: Han satte ihop en kort film som visar Stapelbäddsskolans gård, rum, matsal och lärarna. Den har gjort succé bland barnen i förskolan.

– Det är ett stort steg att börja för­skoleklass och filmen är ett sätt för både barn och föräldrar att bli mer bekanta och trygga med en ny miljö. En liten kugge i det större maskineriet kring övergången.

Hur gick du till väga?

– Jag tog reda på vad barnen hade för funderingar. Vad var de nyfikna på? Oroliga för? Många frågor handlade om matsalen, därför finns den med.

Hur gjorde du rent konkret?

– Jag fotade med digitalkamera, redigerade i Imovie och la på textning och musik. Filmen finns på skolans hemsida. Det var lätt! Det är bara att sätta sig ner och komma igång.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?