I Malmö välkomnar de barnen med film

av Emilie Stendahl
07 aug 2017

Patrik Åhlin, förskollärare i Malmö, testade i år ett lite annorlunda grepp för att välkomna de nya barnen till för­skoleklassen: Han satte ihop en kort film som visar Stapelbäddsskolans gård, rum, matsal och lärarna. Den har gjort succé bland barnen i förskolan.

– Det är ett stort steg att börja för­skoleklass och filmen är ett sätt för både barn och föräldrar att bli mer bekanta och trygga med en ny miljö. En liten kugge i det större maskineriet kring övergången.

Hur gick du till väga?

– Jag tog reda på vad barnen hade för funderingar. Vad var de nyfikna på? Oroliga för? Många frågor handlade om matsalen, därför finns den med.

Hur gjorde du rent konkret?

– Jag fotade med digitalkamera, redigerade i Imovie och la på textning och musik. Filmen finns på skolans hemsida. Det var lätt! Det är bara att sätta sig ner och komma igång.

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?