Intresseväckande om konst

Pippi på konst

redaktör Lena Eriksson

[Nationalmuseum/Lilla Piratförlaget]

F-klass Ska du fördjupa dig i bildämnet i för­skoleklassen eller kanske besöka ett konstmuseum? Då ska du introducera med en konstbok för barn och nyfikna vuxna.

På ett intresseväckande sätt presenteras på varje uppslag en bit konst i olika former. Klassiska målningar som Roslins Damen med slöjan och Beskows Tomtebobarnen mixas lekfullt med grafisk design, som Ahlströms tidlösa diskborstedesign och Eksells ögoncacao.

Vi får bekanta oss med i konsten vanligt förekommande latinska termer, samt får oss ett litet symbollexikon till livs – visste du att frukt symboliserar livet och hundar står för trohet och vänskap? Klassen går i gång på symbolgrejen och samtidigt som de lär sig grunderna i att tolka konst, föds deras egna konstidéer.

Det här är ingen bok man högläser på en vecka. Nej, den ska hanteras varsamt, slås upp likt en present, som en nyckel till den svårgreppbara konsten. Min förhoppning är att med hjälp av den ska många små barnahjärtan börja slå för konstens fascinerande värld, samt visa dem att den inte alls behöver vara svår eller för den delen, konstig.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?