”Jag kunde inte tacka nej”

ProfilenFrån Bolibompa till författare och läsambassadör. Möt Johan Anderblad.

av Erik Ignerus
03 Maj 2018

Läsambassadör, vad tänkte du när du fick de erbjudandet?

– Jag blev väldigt överraskad eftersom jag inte rör mig så mycket i bokvärlden. I och för sig är jag även barnboksförfattare numera, men min bakgrund är mer radio och TV. När jag sedan fick lite tid att sätta mig in i vad uppdraget innebar så kunde jag inte tacka nej. Det lät otroligt spännande och roligt, och är naturligtvis ett superviktigt uppdrag.

Vad gör egentligen en läsambassadör?

– Du får skapa ditt uppdrag själv, vilket är kul och utmanande. För min del blir det massa olika saker. Alltifrån det här som jag gör just precis nu, vara med i en intervju, till att delta i olika evenemang och prata om läsning och böcker. Men framför allt gör jag olika filminslag om läsfrämjande grejer och idéer och sprider på Instagram.

Johan Anderblad

Foto: Ulrika Zwenger

Ålder: 58 år.
Yrke: TV-producent, journalist och författare.
Aktuell: Som Kulturrådets läsambassadör arbetar han för att sprida litteratur till alla, oavsett bakgrund. Det går att följa honom på Instagram-kontot @lasambassadoren.

Vad kan förskolan göra för att främja läsning?

– Det sker redan ett fantastiskt jobb i många förskolor. Men något jag gärna vill klämma in är hur viktigt det är att barnen har tillgång till böcker. För att kunna ha något riktigt att säga har jag gått igenom en hel del forskning och det är väldigt tydligt att närvaron av böcker påverkar läslusten. Det kan låta självklart, att det krävs böcker för att få barn att läsa. Samtidigt är det också befriande för alla som undrar vad de kan göra. Ja, se till att det finns böcker framme, hemma, på jobbet och naturligtvis i förskolan också.

Du har även skrivit några egna barnböcker, vad fick dig att vilja göra det?

– Tyvärr tycker jag att man har sett lite snett på faktaböcker när det gäller läsning för barn och unga. Jag gillar själv den typen av böcker och har dessutom gjort mycket faktaserier på TV. Det har väl varit lite av min grej kan man säga. I mina böcker, som handlar om olika typer av fordon, försöker jag därför blanda fakta och saga. Den som är intresserad av hur till exempel en polisbil fungerar får veta det och får samtidigt en liten berättelse.

Johan Anderblad vill gärna komma i kontakt med förskolor och förskollärare som jobbar med läsning för att få veta vad som händer och kunna tipsa och inspirera andra. Det går att kontakta honom på Instagram-kontot @lasambassadoren.

Vad skulle betyda mest för att din arbetsmiljö ska bli bättre?