Läs senare

”Jag letar upp positioner där jag tror jag kan bidra”

ProfilenChristian Eidevald får en unik roll när Göteborgs stad förändrar hela förskoleorganisationen.

av Erik Ignerus
15 jan 2020
15 jan 2020
Foto: Erik Ardelius

Hur trivs du på nya jobbet?

– Just nu är det väldigt många frågor som hamnar hos mig och jag har inte själv sorterat klart i vad det är jag egentligen ska fokusera på. Som utvecklingschef har jag en speciell position i förvaltningen. Jag ska jobba med övergripande utvecklingsfrågor, som hur det vi gör knyter an till forskning, och kompetensutveckla, men är samtidigt en enhetschef med personalansvar. I tjänsten ingår dessutom att jag som docent ska forska på 30 procent vid Göteborgs universitet. Att få ihop allt är en enorm utmaning.

Du anställdes i samband med att Göteborg bestämde sig för att skapa en central förskoleförvaltning i stället för att ha den uppdelad i stadsdelar, vilka vinster finns i en hopslagning?

Namn: Christian Eidevald.

Ålder: 46 år.

Yrke: Utvecklingschef, forskare, författare och föreläsare.

Aktuell: Med jobbet som utvecklingschef i Göteborgs stads nya förskoleförvaltning.

– Det är en otrolig apparat och jag tror att det kommer ta lång tid att få till. De tre första åren kommer att vara komplexa. Sedan blir det förhoppningsvis okej och efter fem år kommer det nog att bli riktigt bra. På sikt ska vi kunna samordna helt andra kompetenser än vad man kan i en stadsdel och jobba på ett bra sätt med likvärdigheten. Det var framför allt det som gjorde mig intresserad av tjänsten. I nuläget finns det förskolor i Göteborgs stad som är på en världsnivå, samtidigt som andra knappt kan kallas förskolor.

Hur funkar det att kombinera chefsjobb med forskning?

– Inte alls bra tyvärr, jag försöker strecka vissa dagar för forskning. Men det dyker alltid upp så många akuta grejer eftersom jag har personal- och arbetsmiljöansvar och ingår i massor av grupper. Forskningen får jag framför allt göra på kvällar och helger.

Framför allt ska vi kunna jobba på ett bra sätt med likvärdigheten.

Hinner du med annat än jobb?

– Det blir inte mycket fritid om jag ska vara ärlig. Men när jag väl är ledig försöker vi umgås i familjen. Barnen är stora nu men vi lagar mat tillsammans, tittar på film och gör en del utflykter. Jag springer en del också. Det är ett bra sätt att nollställa sig efter en lång arbetsdag. Efter en löprunda och lite mat orkar jag oftast jobba ett pass på kvällen också.

Vad är det som driver dig?

– Att skapa mer jämlika förutsättningar för alla barn. Ofta är det barnen som har de sämsta förutsättningarna hemifrån som också hamnar på förskolorna med lägst kvalitet. Oron för att vi inte ska få till det kan hålla mig vaken om nätterna, så det är ett kraftfullt driv. Jag vill vara med och skapa bästa möjliga förutsättningar för barnen i Sverige. Utifrån det letar jag upp de positioner där jag tror att jag kan vara med och bidra.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin