Läs senare

”Jag såg en förskola där barn och personal for illa.”

ProfilenStora genomslag med #pressatläge och tröjprotester. Nu gasar Katrin Nörthen och Förskoleupproret vidare mot nya mål.

av Erik Ignerus
21 okt 2019
21 okt 2019
Foto: Linus Meyer

Vad driver dig i arbetet med Förskoleupproret?

– Jag började märka av att det inte var speciellt bra förhållanden på vissa förskolor. Under en period vikarierade jag mycket och samlade på mig en hel del erfarenheter. Jag såg en förskola där barn och personal for illa. Då funderade jag först på att starta en egen förskola, för jag ville inte att man skulle behöva ha det så här. Det visade sig vara ganska svårt. Men 2016 insåg jag att det i Förskoleupproret fanns en möjlighet att påverka på ett större plan.

Era orangefärgade tröjor blev ett rött skynke för många arbetsgivare och rektorer förra året. Du jobbar fortfarande som förskol­lärare, vad säger din chef om ditt engagemang?

– Hon är förstående och vi har en bra kommunikation. Det har gjort att det hittills fungerat bra. Vi är båda noga med att i de fallen vi pratar om Förskoleupproret ska det ske på fritiden. Ibland har jag gjort misstag och kanske varit för öppenhjärtig om mina åsikter. Det har försatt henne i situationer som vi behövt prata om. Men vi har alltid löst det på ett bra sätt.

Vad har ni i Förskoleupproret på gång härnäst?

– Den 6 november har vi ett rundabordssamtal med samtliga partier. Vi försöker även få till ett möte med utbild­nings­­minister Anna Ekström, men det har visat sig vara svårt.

– Vi hade ett väldigt fint samarbete med Gustav Fridolin, han var jätteintresserad av förskolan, ställde kunniga frågor och följde oss hela tiden väldigt nära. Ett sådant samarbete vill vi förstås fortsätta ha med utbildningsministern, oavsett parti.

Kamp i Förskoleupproret och heltidsjobb. Finns det tid kvar till något annat? 

– När det var som mest jobb med #pressatläge satt vi på nätterna och sammanställde berättelser. Nu har vi lyckats få in fler i ledningsgruppen och nya moderatorer på Facebook. Annars är jag väldigt noggrann med att få ordentlig återhämtning, och att upprätthålla intressen jag har så att det inte bara är orange färg i huvudet. Just nu planerar jag att ta mc-kort till våren, det får mig att fokusera och släppa allt annat en stund.

Efter att intervjun med Katrin Nörthen gjordes har Förskoleupproret blivit inbjudna till ett möte med utbildningsminister Anna Ekström. Mötet äger rum tisdagen den 22 oktober.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin