”Jag slutar inte kämpa för förskolan”

ArbetsmiljöMy Midenius tampas fort­farande med enorma barnantal i sin småbarnsgrupp. Men kanske kan hennes och förskolans ihärdiga påtryckningar på kommunen leda till förbättring.

av Erik Ignerus
25 nov 2019

När vi intervjuade dig senast kämpade ni med stora barn­grupper, hur ser det ut nu?

– Tyvärr har det inte blivit bättre. Efter jul kommer vi att ha 22 barn i min småbarnsgrupp och det är helt galet. Det känns väldigt oroväckande med alla budgetbesparingar runt om i landet. Oftast är det i förskolan som det hyvlas grovt, fast vi redan har det tufft. Det är en oroväckande utveckling, men vi fortsätter att göra allt vi kan.

Finns ingen lösning i sikte?

– Jo, kanske. Det har kommit i gång diskussioner i kommunen om just vår förskola eftersom vi legat på så mycket. Så nu håller de på med förslag om att bygga ut förskolan för att minska barngrupperna och budgeterar för mer personal i samband med det.

Hur får ni ihop det med grupperna nu?

– Vi får försöka hantera det så gott det går. Vi har fått in lite extra personal för att kunna dela upp gruppen i större utsträckning, men lokalerna räcker ju inte till. Oavsett om man har jobbat i tre eller trettio år märker vi att energin tar slut mycket fortare, vi måste hela tiden släcka bränder och försöka få ihop dagen. I längden blir det väldigt tråkigt.

När vi intervjuade dig i somras var du inne på att det var väldigt tufft och att du var osäker på framtiden. Hur tänker du nu?

– Jag kommer inte att sluta kämpa för förskolan. Slutar jag lämnar jag bara ännu ett hål efter mig. Det blir ingenting bättre av. Så länge jag håller fortsätter jag.

Var tror du man ska börja för att skapa en bättre arbets­miljö i förskolan?

– Med att tillsätta resurser för rätt barngruppsstorlek först. Det är så många som blir utbrända, försvinner ur yrket eller vänder sig åt andra håll. Jag tror att barngrupperna är en så himla stor orsak till att det händer. Man kanske inte når Skolverkets rekommendationer direkt, men måste åtminstone börja jobba aktivt åt det hållet.

Alla artiklar i temat Vi granskar arbetsmiljön (12)

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?