Läs senare

Känslokaos på kalaset

06 aug 2018
Foto: Shutterstock

Knas på kalas

Pernilla Gesén, Jeanette Milde

[Lilla Piratförlaget]

F-klass Att fylla sju, det är stort. Att fixa sjuårskalas – det är ännu större. Dansstopp måste man ha. Pannkakstårta och godispåsar. Men måste man verkligen bjuda någon som varit taskig mot en? De flesta förskoleklassbarn kan känna igen sig i Kims våndor och bubblande förväntningar. Läsande vuxna får sitt de med; nog har många av oss bakat bullar, pysslat inbjudningskort och utmattat landat i något mjukt när festen är över.

Ett tips vid högläsning av den här boken är att koppla ihop den med en rolig bilduppgift. Illustratören har använt bilder av verkliga ting och klistrat in i sina tecknade bilder. En stor inspiration för min klass, som sedan målade, klippte och klistrade sina egna kalasbilder.

Den känslomässiga berg- och-dalbana som Kim går igenom under kalasets timmar kan utmynna i fina boksamtal. Hur känns det när kompisarna inte gör som man tänkt? Eller när de vill leka lite för mycket med ens saker? Och bestämmer den som har kalaset verkligen allt?

Värt att poängtera är även att berättelsens pappa hjälper oss i vårt uppdrag att motverka traditionella könsnormer då han pysslar, bakar och dammsuger av hjärtans lust inför dotterns födelsedag.

Bokens format – lättläst, fungerar bra både som högläsningsstund och i klassrumsbiblioteket. I min klass blev den snabbt en lånefavorit.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin