Läs senare

Kian – han kan han

30 apr 2018

Kian och Katten

Sara Gimbergsson

[Lilla piratförlaget]

1 – 3 år Katten vill leka men mamma kan inte och pappa vet inte hur. Däremot vet Kian hur! När katten säger ”mjau, lek med mig” så finns Kian där med både boll och papperstuss på tråd. Det får vi veta genom illustrationerna som är talande och leder oss framåt i handlingen. Texten består av några få ord på varje uppslag.

Det här är en bok som är liten i formatet och består av bläddervänliga kartongblad som passar förskolans allra yngsta barn. När katten vill ha mat så är det återigen Kian som vet på råd. Bananen som mamma håller fram ratar katten med en förvånad blick. Men mjölken som Kian häller upp i skålen från sin mugg, den slickar katten ivrigt i sig. Och visst är det Kian som rycker in när katten är trött och vill bäras till sin favoritplats. Ja, Kian både vet och kan. Katten är stor och ser ganska tung ut, men Kian kämpar på med en beslutsam blick.

När Kian väl når sitt mål sätter han sig i den röda soffan tillsammans med katten och tar en välbehövlig paus. Han stryker katten mellan öronen och utstrålar en stolthet över att just både veta och kunna. Tänk så betydelsefullt att få känna sig kompetent!

Fråga

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin