Ingår i temat
Arbetskläder
Läs senare

Kläder väcker känslor

undersökningArbetskläder borde vara en självklarhet, tycker landets förskollärare. Det visar vår stora undersökning. Bland dem som fått är många missnöjda med kvaliteten.

av Elisabeth R Brising
11 jan 2017
11 jan 2017

Snö och minusgrader eller regn. Sandlåda, geg­gamoja och snoriga näsor. Matkladd, målarfärg, kiss, kräks och ständiga tvättar. Som förskol­lärare sliter man mycket på sina kläder och det leder till frustration i yrkeskåren. Tidningen Förskolan har i samarbete med Lärarnas tidning gjort en enkät med 16764 förskollärare om tillgången till arbetskläder. Resultatet visar att 61 procent av förskollärarna inom förskolan får någon sorts arbets­kläder. Pia Rizell är förskollärare i Lärarförbundets styrelse:

– Jag tycker siffran är ganska låg, för det här är en fråga vi lyfter överallt lokalt, säger hon.

Samtidigt upplever hon att andelen förskolor som erbjuder arbetskläder ökat stadigt över tid. Bland de förskollärare som arbetar i förskoleklass är siffrorna mycket lägre. Där får bara 29 procent några arbetskläder.

Lärarförbundet tycker att arbetskläder borde vara en självklarhet i både förskola och förskoleklass för att kunna uppfylla läroplanens mål. I dem ingår utevistelse och arbete med naturvetenskap, hållbarhet och barnens närmiljö i lokalsamhället – bland annat.
– Arbetskläder ger bättre förutsättningar att följa styrdokumenten. Det går inte att ge barn ett bra förhållningssätt till natur och miljö utan att vistas där, säger Pia Rizell.

Pia Rizell, förskollär­are och styrelseledamot i Lärarförbundet.

Fristående förskolor är mer fri­kostiga med arbetskläder än kommunala. I den privata sektorn får drygt 73 procent jobbkläder enligt Förskolans enkät. I kommunala förskolor är siffran 59 procent. Det kan bero på att företag vill profilera sitt varumärke med namnet tryckt på kläderna.
– Lite reklam är det helt klart. Det är ett sätt att locka personal, säger Pia Rizell.
Likadana kläder kan också ge ett intryck av professionalitet och enhetlighet.

”Det här är en fråga vi lyfter överallt.”

Argumenten för arbetskläder är många. Förskollärare måste vara ute i alla väder. Vissa förskollärare ser det som en jämställdhetsfråga. De jämför sin situation med anställda inom mansdominerade yrken som parkskötsel, vägarbete eller snöskottning. Men det finns en skillnad. De grupperna har oftast laglig rätt till skyddskläder, i skydd mot arbetsskador. Det är något annat än arbetskläder.

Janna Skyllberg är parkchef i Halmstad och berättar att parkarbetarna i kommunen får skalkläder och vinterjacka med varselskydd (reflexer), skyddsskor med stålhätta, samt regnkläder, skyddshandskar och en mössa med kommunloggan.

Skattefritt med arbetskläder eller inte?

Ibland säger arbetsgivaren nej till arbetskläder med hänvisning till skatteregler. Det finns flera saker som påverkar om man som arbetstagare behöver betala skatt för värdet på arbetskläder eller inte.

För att arbetskläder ska vara skattefria måste de vara särskilt avpassade för tjänsten, obligatoriska att bära, ha arbetsgivarens namn eller logotyp, vara enhetliga och bara få bäras i arbetet. Kläderna ska “inte lämpligen” kunna användas privat.

Så här skriver Skatteverket: “Arbetskläder som på grund av arbetets beskaff­enhet utsätts för starkt slitage, kraftig nedsmutsning eller annars förbrukas osedvanligt snabbt bör undantas från beskattning. Exempel på yrkesgrupper som kan anses ha sådana arbetskläder är betongarbetare, murare, smidesarbetare och svetsare.”

Enligt vår enkät gör olika huvudmän olika bedömningar av om det här gäller för förskollärare.

Arbetsgivaren kan erbjuda sina anställda kläder ändå, som en skattepliktig förmån. Då får förskolläraren betala skatt på värdet av kläderna. Med det systemet måste också arbetsgivaren betala mer i arbetsgivaravgift.

En tredje väg är att ge de anställda ekonom­isk ersättning för egna inköp. Då räknas det som kostnadsersättning vilket inte heller är skattefritt.

Läs mer: Skatteverkets meddelande om vissa förmåner

– Men även innan vi hade krav på varselkläder har vi haft arbetskläder. Arbetsgivaren har väl ansett att arbetet sliter mycket på kläderna, att man blir smutsig av olja och jord, säger Janna Skyllberg.

Det finns alltså en historisk skillnad i villkor mellan olika yrkesgrupper och det är ofta framgångsrikt att fackligt driva frågan som en jämställdhetsfråga.
– I mansdominerade yrken så är det självklart att man får ändamålsenliga kläder, säger Pia Rizell.

99 procent av alla arbetskläder som erbjuds i förskolan är för utomhusbruk – som en skaljacka eller regnkläder. Vissa får även fleecetröjor och 16 procent har fått skor. Bara 17 procent i förskolan får inomhuskläder enligt enkäten. I förskoleklassen är siffran 6 procent. Detta trots att slitaget är stort på de privata kläderna även inne. Förskollärare är mycket på golvet med barnen och kläderna smutsas ner och förstörs av allt från mat till lim och avföring. Arbetskläder skulle också kunna minska smittspridning tror en del i personalen.

– Det är mycket bakterier i omlopp och om man åker hem med samma kläder … det är inte okej, säger Pia Rizell.

Inom hemtjänsten finns nya regler om arbetskläder för att minska smittspridning. Men det finns fortfarande inga lagkrav på kommunerna att tillhandahålla de arbetskläderna, enligt en dom i hovrätten 2016.

Även bland de förskollärare som får kläder av jobbet är många besvikna, visar enkäten. Plaggen är av för dålig kvalitet upplever man. De går sönder lätt, är inte tillräckligt vattentåliga, eller klarar inte vinterkylan. Kläderna beskrivs som obekväma och illasittande. Om de inte upplevs som funktionella väljer man ändå att köpa egna kläder och pengarna från arbetsgivaren kastas i sjön.
Pia Rizell i Lärarförbundet tycker det är viktigt att arbetsgivaren tillhandahåller arbetskläder, men att man också kan välja att använda privata kläder.

Önskelistan:

Här är plaggen som efterfrågas mest i vår enkät.

Arbetsskor

Fotriktiga kängor, vattentäta skor, vinter­kängor, inomhusskor, tofflor, gymnastikskor, gummistövlar

Inomhuskläder

Arbetsbyxor med knäskydd och många fickor, tjocktröja, t-shirts, pikétröja, tunn långärmad tröja, skjorta, förkläde

Utomhuskläder

Underställ, varma vinterkläder, goretex, tjock jacka med uttagbart foder, fleecejacka, överdragsbyxor/termobyxor, täta regnkläder, vantar, mössa, halsduk

Kläderna ska gärna:

Ha bra passform, vara slitstarka, enhetliga, signalera professionalitet, vara vind- och vattentäta och varma

– Man ska känna att man trivs när man går till jobbet.

(Läs mer om inköp av arbetskläder här).

Hur arbetsgivaren lägger upp inköpen av arbetskläder varierar runtom i landet. Ibland görs en central upphandling på uppdrag av en hel kommun. Ibland är det arbetslaget självt som köper in kläderna efter beslut av förskolechefen. Anställda kan också få en klumpsumma att handla för utifrån ett bestämt sortiment. Summan varierar mellan cirka 300 kronor och 2000 kronor per anställd enligt enkätsvaren. Det finns stora skillnader i hur ofta man får köpa något nytt plagg, från varje år – till vart tionde år.

Vissa förskollärare säger att de tvingas prioritera mellan att satsa på sig själva eller barnen. De får köpa in arbetskläder för chefen – men bara om de tar från budgeten till förskolans lekmaterial.

– Så har man ju många gånger arbetat mot oss lärare – att vårt yrke är ett kall och vi ska stå tillbaka för barnen. Man måste lyfta blicken som chef. Man får prioritera arbetskläder ett år och andra saker ett annat år. Man måste inte heller köpa allt på en gång, tycker Pia Rizell.

Om enkäten:

Tidningen Förskolan har i samarbete med Lärarnas tidning gjort en enkät som skickats till förskollärare som är medlemmar i Lärarförbundet. 16764 förskollärare (varav 1531 i förskoleklass) har svarat på frågor om arbetskläder, vilket innebär en svarsfrekvens på cirka 32 procent. De fick också skriva anonymt vad de tycker om arbets­kläder i förskolan.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin