Läs senare

Kluriga uppdrag göms i QR-kod

Så gjorde vi - julspecialGunilla Löf, förskollärare på Skutans förskola i Åre, berättar om hur man gör en talande julkalender, fylld med spännande uppdrag.

av Maria Nöjd
26 nov 2018
26 nov 2018

1 Släpp loss fantasin

”Först skrev jag en ’storyboard’ med utmaningar och ledtrådar. De handlade mycket om empati och att hjälpa andra, till exempel att fixa mat till hungriga fåglar, hjälpa tomten att hitta sin tappade luva, baka pepparkakor till tomtemor och att ’kärleksbomba’ varandra. Alla uppdragen var kopplade till läroplanen på något vis.”

2 Ta hjälp av appar

”QR-koderna, som också kan innehålla ljud- och filmlänkar, skapades i en enkel app. När koderna var klara och datummärkta fotades de av direkt på skärmen, som print screens (skärmdumpar).

Sedan la jag in koderna i appen Pic Kids, där man kan ändra storleken innan de skrivs ut.”

3 En utmaning per dag

”Korten knöt vi fast i ett ’träd’ inne på avdelningen. Varje vardagsmorgon, från 1 december fram till jul, öppnade barnen ett kort och vi tittade eller lyssnade på uppdraget med en QR-läsare. Ett innehöll en önskan om fred från ’två barn på nätet’ som ville att alla vapen skulle försvinna. Våra barn hade helt andra önskningar och det blev givande samtal kring orättvisor i världen.”

 

Julkalender som greppar begreppen

Förra året gjorde en avdelning på förskolan Östergårdens förskola i Mjölby en julgran av barnens händer och satte sedan dit julgranskulor i olika former och färger, som blev luckor.

– När vi beskrev vilken lucka de skulle öppna, övade de på prepositioner som högt, lågt och bakom, på former som triangel och kvadrat, och på ordningstal och tidsbegrepp, berättar förskolläraren Madelene Örberg.

 

Grann gran i garn

Linda Ivankovic på Ametistens förskola i Helsingborg gjorde dekorativa små granar, med förskolans femåringar. Så här gick det till:

  1. Klipp ut en trekant i wellpapp.
  2. Fäst en bit snöre i form av en ögla på pappbiten, som ska fungera som hänge.
  3. Vira sedan garn i olika färger runt trekanten, spara en liten yta i toppen för att kunna fästa stjärnan.
  4. Dekorera med exempelvis paljetter, som limmas fast.
  5. Rita en liten stjärna på ett papper och klipp ut. Limma fast i toppen, strax under garnkanten.
  6. Klar!

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin