Läs senare

Konsten att njuta efter arbetslivet

SupportenTill slut kommer den. Dagen då du ska sluta jobba. För alltid. Hur är det egentligen? Vi har pratat med två som vet.

10 sep 2018
Illustration: Istock

Är du en av dem som snart ska gå i pension? Efter ett långt arbetsliv kan det vara en stor omställning. Hur är det att för första gången äga all sin tid? Hur lever man sitt liv när man inte har ett jobb att gå till? Och hur ska man klara sig ekonomiskt?

En som nyligen blivit pen­sionär är Rose-Marie Olofsson, som lämnade sin tjänst på förskolan i Östersund för två år sedan. Men hon ville inte sluta så tvärt, och valde därför att trappa ner genom att fortsätta vikariera under ett år. Det tyckte hon var en bra lösning.

– Jag tror att det hade varit svårt att gå från heltid och sedan bara säga hejdå. Det är jättesvårt att bara tvärsluta. Man blir ett med barnen och föräldrarna och har skapat kontakt med kollegor, säger hon.

Som timvikarie kunde hon själv välja hur mycket hon ville jobba, och minskade successivt arbetstiden tills hon var nere på 40 procent. Vid midsommar förra året valde hon sedan att sluta helt.

Jag förstår inte hur jag hann med allt förut när jag jobbade, inte konstigt att man stupade i säng.

– Det skulle bli ett långt uppehåll under sommaren, och då kunde jag lika gärna sluta. Sedan när hösten sätter i gång är det så mycket med inskolningar, sjukdomar och hårlöss, säger Rose-Marie Olofsson.

Så blir pensionen lyckad

3 tips från Margareta Karlsson

 1. Välkomna ett nytt liv
  ”Gå in i pensioneringen med inställningen att det blir ett nytt liv som öppnar sig. Det är fantastiskt, friheten är underbar.”
 2. Var offensiv
  ”Pensionen är en möjlighet att fortsätta utvecklas, fast på ett annat sätt. Men du måste vara aktiv själv.”
 3. Förbered ekonomin
  ”Om du behöver byta ut kostsamma saker, passa på att göra det medan du fortfarande jobbar.”

Då var hon 64 år. Hon har trivts bra med sitt jobb under de 30 år hon jobbat, men kände att det passade henne bäst att gå lite tidigare.

– Det är ett ganska jobbigt yrke, det är slitsamt. Den tiden man är där får man verkligen jobba, man är i gång hela tiden, förklarar hon.

En annan förskollärare som nyligen blivit pensionär är Margareta Karlsson. Hon valde i stället att jobba ända till 67.

– När jag var 64 och började tänka på pension, så kände jag att det var otänkbart att gå vid 65. Jag kände mig väldigt pigg och aktiv och tyckte att det var kul att jobba i förskola och ta del av det nya som hände, säger hon.

När hon fyllde 65 trappade hon dock ner till halvtid. Då som nu delade hon sin tid mellan lägenheten i Stockholm och huset på landet i Sörmland. Men i början blev det inte mycket avkoppling under de lediga dagarna i storstan.

– Jag försökte hinna med så mycket under de två dagarna. Jag skulle gå på museum, gå och handla, gå på bio, träffa familjen, säger hon och beskriver hur hon sedan sakta vande sig vid det nya lugnare tempot.

Så här två och ett halvt år senare har hon en helt annan inställning till sin tid. Hon säger att hon stannar upp och upplever saker på ett helt nytt sätt. Inte minst är morgnarna ljuvliga nu när hon inte behöver skynda sig.

– Man äter frukost i en och en halv timme och läser tid­ningen. Jag kanske läser en musikrecension i tidningen, och sedan går jag in på Spotify och lyssnar, säger hon.

Så blir pensionen lyckad

3 tips från Rose-Marie Olofsson

 1. Gör egna saker
  ”Se till att du har saker att göra. Var inte bara med barn och barnbarn, utan se också till att hitta på saker själv.”
 2. Gör inte för mycket
  ”I början gjorde jag så himla mycket. Sedan kom jag på att jag inte behöver det.  Jag har jättemycket tid och kan ta det pö om pö.”
 3. Tänk positivt
  ”Om man bara sitter och tänker att det är tråkigt, så blir det tråkigt. Man måste tänka positivt.”

Sedan i julas är Margareta Karlsson pensionär på heltid, och ägnar bland annat sin tid åt familj, vänner, matlagning, träning och att pyssla på landet. Men det allra roligaste har varit all tid hon kunnat ägna åt sitt yngsta barnbarn.

– Jag har träffat min dotter och hennes familj mycket. Vi har gått långa promenader när min dotter varit föräldraledig, och jag har kunnat följa mitt barnbarns utveckling. Det var helt ”magic”, det är livets efterrätt med råge kan jag säga.

Även Rose-Marie Olofsson njuter ordentligt av det nya livet utan måsten. Hon umgås med vänner och familj, tar fjällturer, åker ut med båten, rider, tränar och pysslar i trädgården. Bland annat.

– Jag har fullbokade dagar. Jag förstår inte hur jag hann med allt förut när jag jobbade, det är inte undra på att man stupade i säng, säger hon men betonar att det känns viktigt att ta det lugnt också.

– Det kan också vara dagar då jag inte gör någonting, det är det som är så skönt. Att man bara kan få vara.

Att kunna slippa ta hänsyn till massa tider är också skönt. Att kunna resa utomlands utan att bry sig om när det är inskolningstider eller dags för utvecklingssamtal. Eller att åka ner till barnbarnen i Falun eller Blekinge i några dagar – trots att det är vardag.

Både Rose-Marie Olofsson och Margareta Karlsson trivs uppenbarligen väldigt bra med det nya livet. Det finns bara en sak som solkar bägaren – ekonomin.

– Man vet ju ungefär, man har sett en prognos och slagit den ifrån sig. Men när det är ett faktum ser man att man inte ens får 50 procent av sin ursprungliga lön. Då tänker man: Vad är det här? säger Margareta Karlsson.

– Man blir väldigt chockad när man ser hur lite pengar man får, när man har jobbat ett helt liv, säger Rose-Marie Olofsson.

Samtidigt är pengarna inget de går och grämer sig över. Rose-Marie Olofsson har turen att ha en man med bra pension. Och Margareta Karlsson lever enkelt, men har också förberett sig genom att se till att alla stora investeringar var klara innan hon blev pensionär. Och så har hon sparpengar som hon tänker använda längre fram.

För det här är ju verkligen bara början. Och de nyblivna pensionärerna har lite olika tankar om fortsättningen:

– Nu har jag känt mig för hur det är att bara vara, så jag kanske vill prova något nytt. Körsång har jag alltid varit lite intresserad av, men jag har aldrig haft tid. Och föreläsningar, säger Margareta Karlsson.

– Jag har inga drömmar, för jag tycker att det liv jag har är så bra. Jag vill fortsätta på samma sätt, säger Rose-Marie Olofsson.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin