Lågmält om sorg

Den långa vandringen

Martin Widmark, Emilia Dziubak

[Bonnier Carlsen]

3 – 5 år På var sin sida av ett stort hav befinner sig två barn, Sonia och Adam. Sonia är hungrig men har i alla fall sin katt. På andra sidan havet har Adams hund precis tagit sitt sista andetag och Adams sorg och ensamhet är enorm, Adam tappar sin livslust. Med katten, bärandes på en hemlighet, som vägvisare ger sig Sonia ut på en lång vandring.

Martin Widmark är succéförfattaren till LasseMajas detektivbyrå och andra böcker för äldre barn. Här kommer han med en bok för lite yngre barn och det blir precis lika bra. Emilia Dziubaks bilder är glittrande magiska och ger en dramatisk känsla.

Framför allt lyckas Dziubak med sina illustrationer att förmedla barnens utsatthet i den stora världen och bland egoistiska vuxna. Bilderna bjuder också på små detaljer att upptäcka, till exempel hur katten förändras under vandringen, genom att visa hur Sonia avbildar katten med stenar och kvistar.

Sonias envisa katt tar henne med på en lång vandring.

Boken är sorglig och lågmäld men Sonias inneboende styrka och kattens envishet tar en vidare genom berättelsen. Den långa vandringen passar de mer läsvana barnen då det är mycket text och en hel del ord som kan behöva förklaras. Men en del av charmen med denna bok är just att Widmark inte förenklar utan låter orden vara viktiga för hur berättelsen upplevs.

Jag läste nyligen om en bokhandlare som berättade att vuxna efterfrågar lättsamma böcker då de ska köpa böcker till barn och menade att barnen missar många fina historier. Jag håller med och tycker att barn även behöver stöta på andra ämnen, som död och fattigdom, sorg och ensamhet, så de får chansen att reflektera över olika livsfrågor. Och det skulle ju vara synd att missa de fina sorgliga historierna som denna fantastiska rörande berättelse.

Vad tycker du om förändringarna i läroplanen?