Läs senare

Långt kvar till balans

27 Nov 2016
Långt kvar till balans
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, tidningen Förskolan.

Häromveckan kom en rapport från Universitetskanslerämbetet. Den har fokus på jämställdhet inom högskola och arbetsliv.
Rapporten visar att det börjar jämna ut sig på arbetsmarknaden. Fler och fler kvinnor pluggar till yrken som av tradition varit domi­-
nerade av män, som civilingenjör, högskoleingenjör och jägmästare. Åtta procentenheter fler kvinnor läser till civilingenjörer i dag jämfört med för tio år sedan. Även om det går med myrsteg, så är det toppen att det sker en förändring.

Helena Ingvarsdotter, chefredaktör, tidningen Förskolan.

Desto tristare då att väldigt lite händer ”åt andra hållet”. För det finns fortfarande utbildningar som nästan helt domineras av kvinnor och där sker ingen utjämning alls, till exempel barnmorska och ja, du har säkert gissat det – förskollärare. Det är lika få män som söker till förskollärarutbildningen i dag som för tio år sedan.
Av dem som började läsa till förskollärare 2014/15 var 92 procent kvinnor.
Hur ska fler män hitta till yrket? Ja, det finns förstås inga enkla lösningar, det handlar om strukturer i samhället som påverkar status och löner med mera.
Kanske kan det ockå handla om hur de män som bestämmer sig för yrket blir bemötta? Det menar Mats Olsson, förskollärare och lärarutbildare på Malmö högskola. Han är intervjuad i det här numret under vinjetten Profilen och säger bland annat att vi måste fundera på hur männen behandlas under utbildning, praktik och när de börjar jobba. Han tycker att det behöver ske förändringar på flera håll, annars kanske de män som söker sig till förskollärarutbildningen inte känner sig välkomna.
Det finns siffror som tyder på att han har rätt. En tidigare analys från Universitetskanslerämbetet, som vi har skrivit om i Förskolan, visar att 26 procent av männen som börjar läsa till förskollärare hoppar av i ett tidigt skede. Och det är förstås särskilt allvarligt när vi vet att det behövs 70 700 nya examinerade förskollär­are fram till år 2029.
Med andra ord finns tusentals skäl till att sträva efter att killar och män kan välja yrket förskollärare utan att behöva försvara sig mot samhällets fördomar. Både kvinnor och män i förskolan ska bli bemötta utifrån sin kompetens, inte utifrån stereotypa uppfattningar om kön. Så att de inte väljer bort ett jobb de egentligen vill ha.

 

Rösta

Är du nöjd med er gård?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin