Lär dig säga nej – må bättre

SUPPORTENAtt ha svårt att säga nej är vanligt i "kvinnliga" yrken. Något som kan leda till trötthet och utbrändhet. Men det går att lära sig.

07 jun 2009

Du vet att jag har svårt att säga nej sjunger Bo Kaspers Orkester på skivan Hittills. Sångerskan Veronica Maggio har också problem. ”Jag gör vad som helst” bekänner hon i låten Att lära sig att säga nej.

Och de verkar inte vara ensamma om att tycka att det är svårt att få ur sej det lilla ordet nej. Tvärtom, menar Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach och författare till boken Säg nej och må bra.

– Det är jättevanligt att inte våga säga emot till exempel när någon vill att man ska ta på sig nya arbetsuppgifter eller jobba över. Det gäller särskilt för kvinnor som jobbar med vård, omsorg och utbildning. Om man valt att jobba med människor så har man en personlighet som gör att man gärna vill stötta, hjälpa och ställa upp.

Oviljan att säga nej sitter djupt i oss människor, menar Nina Jansdotter. Vi är sociala varelser som behöver varandra. Ser man bakåt genom årtusenden överlevde man bara om man samarbetade. Man måste ställa upp för sin grupp och vara beredd att ge något också. Det är en mänsklig önskan att vara till lags.

Egot blir också bekräftat av att bli tillfrågad. Den sluge chefen kanske brer på lite extra och smickrar ”du som är så fantastisk med barnen, kan du inte göra det här”. Det är roligare att vara den som ställer upp än en person som hela tiden säger nej.

Nina Jansdotter menar att smarta ledare visar att det är tillåtet att säga nej. Visst kan det finnas chefer som väljer att utnyttja svårigheten att säga nej hos sina medarbetare. Men de flesta som Foto Pixabayställer orimliga krav gör det omedvetet eller på grund av önskemål uppifrån eller av besparingskrav.

Det finns också en rädsla för vad som kan komma att hända om jag säger nej. Får jag inte var med i jobbgemenskapen? Blir den som frågar ledsen? Kan jag rent av förlora jobbet? I en högkonjunktur kan man kanske vara lite kaxigare, men när det finns få jobb kanske man inte vågar säga ifrån så lätt.

Psykiskt och fysiskt kan man köra slut på sig. Vanliga reaktioner är att tappa arbetsglädjen och att känna sig som ett offer som inte styr sitt eget liv.

Nina Jansdotters erfarenhet är att den som alltid säger ja fast hon eller han inte vill eller orkar, i längden kan riskera sin hälsa.

– Psykiskt och fysiskt kan man köra slut på sig. Vanliga reaktioner är att tappa arbetsglädjen och att känna sig som ett offer som inte styr sitt eget liv, liksom att bli ledsen, deprimerad och aldrig känna att man duger. Att man inte får bekräftelse utan bara tas för given, trots att man alltid ställer upp.

Som svenskar påverkas vi av vår konsensustradition, där vi gärna ser att alla är lika och vi ska vara demokratiska och lojala mot kollektivet. I andra kulturer är det mer tillåtet att vara individualistiskt och tänka lite mer på sig själv. Det kan också skilja mellan generationer – yngre är lite tuffare och ser sig mer som individer.

Men å andra sidan ställer många unga tjejer väldigt höga krav på att vara duktiga och engagerade både på arbetet och under fritiden. Utbrändhet och utmattningssymptom går allt längre ner i åldrarna och att ha svårt att säga nej kan vara en bidragande orsak till det.

Det är också skillnad på kvinnor och män när det gäller att kunna säga nej, menar Nina Jansdotter. Kvinnor tenderar att tycka att andra människor alltid är viktigare än de själva – ett ”mammasyndrom”.

Men om man vill finnas där för andra, måste man först och främst finnas till för sig själv. Nina Jansdotter jämför med flygvärdinnornas säkerhetsinstruktioner: ”Först tar du på dig din egen syrgasmask, sedan hjälper du andra”.
-Det är en bra bild, för orkar du inte själv kan du inte heller ge av dig själv.

Nina Jansdotter betonar att alla har ett eget ansvar för sig själv och för hur man mår. Är det mycket på jobbet, kanske med stor personalomsättning och stora barngrupper, gäller det att ställa sig frågan: Hur ska jag göra för att orka på jobbet?
Hon tycker också att det är viktigt att själv vara en förebild.

– Försök att känna efter när du frågar andra om de egentligen menar sitt svar. Det är viktigt att hjälpa andra att säga nej och att peppa varandra. Det är bra att skaffa sig positiva förebilder. Finns det någon i omgivningen som är bra på att säga nej som du kan lära av?

Om man vill träna upp sig i att säga nej behöver det inte vara så svårt, menar hon. Om chefen frågar om du kan jobba över på onsdag kan svaret vara: ”Nej, då har jag min kurs i engelska men på torsdag kan jag göra det.” Man kohandlar helt enkelt: Om du gör detta för mig så hjälper jag dig. Det gäller också att ställa krav på sin chef: Du som chef måste hjälpa mig att prioritera och ta bort någon annan arbetsuppgift.

Ett annat sätt att träna är att be om tid när man får en fråga. Säg att du återkommer med ett svar inom kort eller i morgon. Det är sällan det krävs ett besked direkt. Med mer tid får man möjlighet att samla argument.

Det är så många som säger att de inte kan säga nej. Även de som säger nej mår ofta dåligt av att göra det.

Nina Jansdotter berättar att nästan alla hon möter vill bli bättre på att säga nej.
-Det är så många som säger att de inte kan säga nej. Även de som säger nej mår ofta dåligt av att göra det. Hennes erfarenhet är att många har en bild av att reaktionerna på ett nej ska bli mycket värre än vad de faktiskt blir. ”Tänk om alla blir jättearga på mig.”

– Men jag lovar att fantasin om vad som kommer hända är värre än verkligheten. Om man tränar på ”smånejen” går det lättare att lära sig att det inte är så farligt att säga nej. Du kommer att överleva och du blir inte av med jobbet.

Spara

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?