Läs senare

LasseMaja löser cykelbrott

24 maj 2014

Vallebyloppet närmar sig. Maja tar sig an uppgiften som Lasses tränare, för att han ska ha chans att vinna priset på 10000 kronor. Tillsammans går de noggrant igenom tävlingsbanan på kartan, vilken man också får ta del av som läsare. Men det är tre personer till som ställer upp i loppet och alla är fast beslutna att komma först i mål. För att nå dit använder de alla möjliga knep. Och vem vann egentligen? Segrare efter segrare utses, men får kliva av prispallen när det visar sig att de använt fusk för att komma först. Huvudpersonerna Lasse och Maja driver en liten detektivbyrå ihop. Den här gången hjälps de åt att lösa cykelmysteriet och vad som hände under loppet. Hur kunde Emelie som låg sist plötsligt ligga först? Och vem la ut häftstift på marken?

Jag tycker om att man får orientera sig i området Valleby där boken utspelar sig med hjälp av en karta som inleder boken. Helena Willis gör detaljerade illustrationer i vackra färger som skiftar mellan att fylla hela uppslaget, den ena sidan eller dyker upp som småbilder i texten.

Barnen var intresserade av bilderna och spänningen var på topp när vi läste. De ville gärna anta rollen som detektiver och hjälpa till att lösa mysteriet med hjälp av de ledtrådar man får. Det här är en lättläst, fantasifull och klurig berättelse där snälla brott begås.

Cykelmysteriet
Martin Widmark,
Helena Willis
Bonnier Carlsen

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin