Lätt leva sig in i klassens första bok

12 okt 2014

Första kapitelboken i förskoleklass behöver väljas med omsorg. Många barn är bara vana vid att läsa bilderböcker som blir utlästa på samma dag. När de ska vänja sig vid kapitelböcker är det en klar fördel om kapitlen är korta och handlingen är lätt att leva sig in i. Pollys djurpensionat av Julia Donaldson är just en sådan bok.

Polly får under sommaren ta hand om grannarnas djur, trots att hennes mamma egentligen inte tycker om djur. Det är kanske inte så lätt som Polly tror och med en stare som härmar alla ljud, en orm som rymmer och en hamster som får ungar blir det en hel del skratt. När Polly i slutet av boken övertygar sin mamma om att hon ska få en av hamsterungarna önskar många av barnen att de var hon. Handlingen är en smula banal men som första kapitelbok är den utmärkt.

Pollys djurpensionat
Julia Donaldson,
Hannah Shaw
Översättare: Sofia Lindelöf
Berghs

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?