Läs senare

Lek med ljus och skugga

Så gjorde viMathias Nyberg, förskollärare på Växthuset i Örebro, tipsar om hur man kan jobba med ljus och skugga.

av Emilie Stendahl
15 maj 2017
15 maj 2017
Foto: Mathias Nyberg

Dra för gardinerna

I ett mörklagt rum kan man använda en ficklampa eller projektor för att laborera med objekt och skuggor. När blir skuggan på väggen stor? När blir den liten? Låt barnen utforska vad som händer när avståndet mellan ljuskällan och objektet ändras.

Att få uppleva sig själv som skugga och förstå att det är min kropp som rör sig på väggen är spännande. Och ett sätt att skapa sig kroppsuppfattning.

Se och undersök

Bokstäverna på overheaden är små och färggranna, men deras skuggor på väggen är stora och mörka. Kan du hitta din bokstav?

En flicka har fått två elektriska ljus med sig in i spegelpyramiden som de hängt en spets­gardin över. Länge vrider och vänder hon på ljusen. Foto: Mathias Nyberg
Foto: Mathias Nyberg
Foto: Mathias Nyberg

Pröva vad som händer

Barnen, som är mellan 2–3 år, fascineras av overheadapparaten – både av själva glaset och det som händer på väggen. Först provade de att lägga händerna på glaset, sedan tog någon av strumporna för att se vad fötterna gjorde för skugga. Då ville de andra också testa!

Fynda overhead

Vi köpte en overheadapparat för cirka 400 kronor från kommunens överskottscentral. I dag är det främst konstnärer och förskollärare som använder overheadapparater. Jag tycker de är ett ypperligt redskap för barns utforskande!

Så gjorde vi!

Vill du tipsa andra om en smart pedagogisk lösning? Skicka din högupplösta bild till forskolan@lararforbundet.se med en kort beskrivning. Alla publicerade bidrag belönas med en present. Stort tack!

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin