Läs senare

Leta styrkor inte svagheter

Sluta ha dåligt samvete över det du inte är så bra på. Hitta dina styrkor och må bättre i såväl arbetet som privatlivet.

11 jan 2016
Leta styrkor inte svagheter
Illustration: Janette Bornmarker

Alla har vi något vi är bra på, ändå är det så rysligt lätt att hamna i det andra tänkandet, om det vi borde bli bättre på, allt det där alla andra verkar klara så lätt och enkelt. Men vänd på tanken, fundera över vad du själv är riktigt bra på, det just du gör med lätthet. Kanske är det att få ordning och reda i förrådet eller att blixtsnabbt läsa av barngruppen och anpassa beteende och metod efter dagsläget.
– Vi får mer energi och mår bättre av att använda mer av våra styrkor, i stället för att ständigt ha dåligt samvete för det vi inte är bra på. Om vi blir bättre på det minskar vår stress och vi har lättare att nå våra livsmål, säger Lotta Wallin, utbildare inom ledarutveckling som har forskat inom något som heter styrkebaserat arbete och också skrivit en bok i ämnet.

Styrkebaserat arbete innebär att man kart­lägger sina egna styrkor och ser till att arbeta mer med dem. Totalt pratar man om tjugofyra stycken, exempelvis kreativitet, omdöme, kritiskt tänkande, ärlighet, mod, social intelligens, noggrannhet och självkontroll. Det handlar om olika beteenden, tankar och känslor som vi har.

– Det finns tester man kan göra för att få syn på sina styrkor, men man kan också göra en egen upptäcktsfärd, att iaktta sig själv utifrån och aktivt lägga märke till de tillfällen man tycker är roliga, eller när vi utför saker med lätthet, säger Lotta Wallin.

För det är inte alldeles säkert att vi har koll på det här. Vi kan alltså behöva ge oss ut på lite detektivarbete för att snoka reda på våra egna styrkor. Och ibland kan det vara så att vi faktiskt har slutat använda starka sidor som vi har.

– Om man exempelvis har styrkan kreativitet och om och om igen har fått ett negativt bemötande när man kommit med nya idéer, som att få höra att ”det där kommer aldrig att gå” och ”vi har inga pengar”, så släcks beteendet, man slutar använda det.

– När vi inte får den möjligheten dräneras vi på energi och mår dåligt.

Styrkorna är en del av oss, något vi utvecklat sedan barnsben. Ett sätt att luska reda på de starka sidorna kan vara att fundera på vad man tyckte om och ofta gjorde som barn: var hittade din mamma eller pappa alltid dig, begravd under en hög böcker eller i färd med att skapa nya legokonstruktioner?

Man kan också gå på detektivjakt tillsammans, i arbetsgruppen. Det kan man göra genom att låta alla fundera dels över vad man själv tycker om att göra för arbetsuppgifter, dels fundera på vad man uppskattar för förmågor hos varandra.

– Det kan vara sådant som att du uppskattar en kollega för att hon är så uppriktig, eller att hon är så driven, till exempel ”vi andra kan prata och komma med idéer men du är så bra på att genomföra dem”, säger Lotta Wallin.

Ibland kan man kanske känna lite styrke­avundsjuka, kanske har man en kollega vars förmågor är kreativitet och humor och så tycker man att ens egna, som exempelvis noggrannhet och ödmjukhet låter trista.

– Styrkan i sig är bra på sitt sätt, allt handlar om hur den uttrycker sig just för dig.

Det kan också vara bra att skriva ner det ni kommit fram till, både arbetsuppgifterna som var och en gillar och vilka styrkor som då kommer till användning. Det gör det lättare att komma på fler starka sidor hos sig själv och varandra, och det ger också bekräftelse inom gruppen.

– En kollega kanske älskar att lära sig nya saker, varför inte låta den personen få arbets­uppgifter som att uppdatera sig inom pedagogisk forskning eller kanske lära sig nya lekar eller nya material, säger Lotta Wallin.

Förutom att man får lättare att verkligen använda varandras goda förmågor så finns det en annan fördel med att lyfta varandras styrkor; man kan minska frustrationen.

– Risken är annars att man kanske kan känna sig utnyttjad när man per automatik alltid får göra samma sak, som exempelvis att ta de där jobbiga föräldrasamtalen.

Men om man har fått bekräftelse på att kollegorna uppskattar ens sociala intelligens kan det kännas mer okej.

– Kanske har arbetskamraterna i gruppen sett det tydligt, att när en viss kollega tar de jobbiga samtalen blir det skillnad, typ ”jag vet inte vad det är du gör men det blir alltid så bra resultat”.

Själva har vi ibland svårt att se att det vi är bra på är just en styrka. När vi tycker att något är lätt så tänker vi att det borde vara det för alla andra också. Ökar man då sin självmedvetenhet hos sig själv är det också lättare att få syn på och få förståelse för andras styrkor.

Något som kan bli extra tydligt på hemma­plan, för den som lever tillsammans med en partner. Kanske är du trött på att alltid hamna i rollen som familjens projektledare, att vara den som får saker och ting ur händ­erna, och roddar såväl barnkalas som julens stora släktmiddag?

– Och samtidigt som du står och förbereder matinköp och inbjudningar så har du en partner som säger att det där ordnar sig och att det blir bra ändå! Då har du en partner som har styrkan optimism och inte ser några problem med någonting. Men som just vid det tillfället ska backa lite och låta dig göra det du är bra på.

För det gäller att ha koll på när man fakt­iskt ska använda sina starka sidor. Det finns en risk att vi överanvänder dem, då blir styrkorna snarare ett hinder.

– När ni sedan har haft det där barnkalaset och går ut och fixar i trädgården bara för att koppla av så kan din partners optimism hjälpa dig att släppa taget och bara låta tiden i trädgården vara en stund där ni har roligt tillsammans. Att då medvetet hålla tillbaka lite av styrkan ledarskap.

Överanvändning av det vi är bra på kan ske även på jobbet. Boka därför in tid för uppföljning, tipsar Lotta Wallin. När ni har gjort en kartläggning och kanske fördelat era arbetsuppgifter utifrån var ni har era styrkor så fundera över hur det har gått; finns det sammanhang där ni kanske behöver tona ner dem lite.

– Se till att klimatet är vänligt och uppskattande, man kan säga något i stil med ”Vi uppskattar verkligen din kreativitet när det gäller att hitta på nya lekar och projekt men ibland vore det fint om även vi andra kan bli inbjudna på idéstadiet”, säger Lotta Wallin.

Tittar vi noga upptäcker vi att vi har flera styrkor som vi kan variera oss emellan, en person som har förmågan att vara nyfiken kan också vara lyssnande och perspektivskiftande.

– Det handlar om att hitta sina egna sätt att använda sina egna styrkor så bra som möjligt, och då också få mer energi och kraft.

Fotnot: Lotta Wallins bok heter Styrkebaserat arbete: Hitta, förstå, utforska och utveckla styrkor (In Focus)

Här är de 24 styrkorna:

• Uppskattning av skönhet och storhet
• Tapperhet
• Kärlek
• Eftertänksamhet
• Laganda
• Kreativitet
• Nyfikenhet
• Rättvisa
• Förlåtelse
• Tacksamhet
• Ärlighet
• Hoppfullhet
• Humor
• Uthållighet
• Omdöme
• Vänlighet
• Ledarskap
• Lärande
• Ödmjukhet
• Perspektivförmåga
• Självkontroll
• Social intelligens
• Andlighet
• Entusiasm
 
Gör ett test för att se vad du har för styrkor? Registrera dig gratis på viacharacter.org

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin