Lillebror är försvunnen

10 nov 2014

Berättelsen börjar med att Emil är alldeles vansinnigt arg på Linda, sin dumma apa till lillasyster, så arg att han inte vill sitta vid samma bord som hon. En situation barnen lätt kan känna igen sig i. Inte lika mycket igenkänning men desto mer fniss blir det när vi får veta att Linda en gång satt sig på en toalett i ett skyltfönster. Och bajat!

Emil får annat att tänka på när hans hemliga kärlek Alva rusar in på detektivbyrån. Lillebror Jonte är försvunnen. Emil och Alva ger sig ut på spaning och får veta att Jonte setts kliva in i en blå bil med slutsiffra 318. Det finns fyra sådana bilar på Gotland. Ägarna – bilhandlare Lotus Putsing, flerbarnsmamman Freja Fröberg, sopsorteringsexperten Sverker Nytting och grottforskaren Gimli Grottman – alla får besök av deckarduon. Vem som ligger bakom Jontes försvinnande ska jag inte avslöja.

Bokens nio kapitel är lagom långa för högläsning i en förskoleklass. En del av humorn vänder sig mer till den vuxne läsaren än till en sexåring och jag tror boken tas emot bäst av något äldre barn. Dramatiken och spänningen går dock hem och barnen såg fram mot lässtunderna.

Lillebror försvunnen
Anna Jansson,
Mimmi Tollerup
Rabén&Sjögren

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?