Lördagsgodis

12 okt 2014

Det här är en bok helt i förskolebarnens smak. De säger: ”Den handlar ju om godis, och barn”. På pärmens insida finns alla sorters godis man kan tänka sig. Barnen kan peka på sina egna favoriter. Boken är rikt och lite annorlunda illustrerad. När man läser finns det många olika saker man kan ta upp och benämna. Cissi har gult hår och grön väst och lillasyster är bara en liten plutt. Hur är man om man är en liten plutt?

Historien utspelar sig en lördag då barnens mamma mekar med bilen. Hon lämnar över ansvaret till barnen att köpa lördagsgodis med en portmonnä med 30 kronor. Ett villkor ställer mamman: Inget tuggummi får köpas.

Miljön är en stad med övergångsställe, stoppljus och bilar. Godisaffären visar sig vara ett eldorado för godissugna. Barnen fyller en påse och den visar sig kosta 20 kronor. 10 kronor blir över. Man kan bara gissa vad barnen nu bestämmer sig för att köpa. Barnen fnissar glatt när barnen i boken gör något som är nästan förbjudet. Mamman hade ju sagt … Det blir många tuggummin för 10 kronor och ett helt litet äventyr att tugga upp och bjuda bort allt. Mycket hann hända innan de var hemma igen, barnen var till och med till frisören.

En trevlig bok både för barn och vuxna.

Vi går till lördag
Caroline Bruce
Helena Willis
Alfabeta

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?