Magiskt om att längta

Något litet och fluffigt

Tove Jonstoij, Tindra Jonsdotter

[Natur & Kultur]

F-klass Många vuxna har nog önskat sig ett husdjur som barn. Någon att kunna leka med, mysa med och ta hand om alldeles själv. Denna bok tar upp det klassiska temat där ett barn önskar sig ett husdjur men föräldrarna säger nej.

Gunnar önskar sig ett eget husdjur som ska vara fluffigt och som han kan gosa med och ta hand om. Men så klart säger hans mamma nej. Gunnars kompis Molly har en katt som ska få kattungar. När kattungarna är födda är Gunnar ofta hos Molly och leker med dem. Det är speciellt en kattunge med blåa ögon och svartvit päls som fångar Gunnars intresse. Och kattungen gillar Gunnar också.

En dag när Gunnar är hos Molly frågar Mollys pappa om han vill ha en kattunge. Utan att veta varför, säger Gunnar att han redan frågat och att de sagt ja. En stund senare står han vid busshållplatsen med en kattunge i en papplåda. Vad ska han göra nu? Han gömmer kattungen i källaren och går ner med mat till den. Det fungerar några dagar, sedan upptäcker mamma kattungen.

Bilderna är tecknade med rätvinkliga och kantiga drag. Färgerna går i dova toner som grått, brunt, gråblå och svart med få inslag av rött.

För mig är det ett klassiskt tema med klassiskt slut. Det vill säga man kan lätt lista ut hur det slutar: Mamman ändrar så klart uppfattning och det visar sig att barnet är stort nog för att ta hand om ett djur själv.

Eleverna som jag läste för var knäpp­tysta ibland. Det blev en magisk stund där de höll andan för att det var så spännande.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?