Läs senare

Malmö satsar på temalekplatser

Hugo, 5 år, tar spjärn med händerna, häver sig över kanten och kryper in genom luckan till Apollokapseln. Dags att sikta mot stjärnorna.

13 Sep 2011

Foto: Monica Grönlund

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I Malmö går det att ha kul på många sätt. Rymdfart är ett av 20 olika teman som får breda ut sig på varsin egen lekplats. Gillar du frukt? Afrika? Eller vatten? Eller kanske musik? Allt finns med på listan. Betong, spiraler, ekologi och sagor är några andra teman.
 
– Det fina med temalekplatserna är att barnen får utforska en sak åt gången och att de kan göra det på många olika sätt. De kan pröva sig fram mer koncentrerat, systematiskt och anpassat än på en vanlig lekplats.Det säger Nina Bornhager förskollärare på Annelunds förskola, bara ett par minuters gångväg från mycket populära Rörelse-lekplatsen.

Där är klätterkulan, de svajande spindelnätstallrikarna, vågspringbanan, snurrande hjulet, studsgropen och stora spiralgungan några stationer som måste testas. Rörelse-lekplatsen har dessutom mjukt underlag, något som de flesta gillar.

Runt hela parken går en kurvig bana i färgad asfalt. Där är det tillåtet att susa fram på skridskor, skateboard eller inlines.
– Inte helt ofarligt. Man måste ha koll hela tiden, påpekar pedagogen Therese Valkenström.

Temalekplatserna ger många möjligheter. Besöken kan planeras och förberedas hur ambitiöst som helst.
– Men det kan vara lika roligt att dra iväg spontant. Ibland går vi bara någonstans och överraskar barnen, berättar förskollärarna Vildana Jugo och Arijana Cehic.Foto: Monica GrönlundI Afrikaparken i Bunkeflo i Malmös södra utkanter är avdelningen Trollet från förskolan Hyacinten ute på safari bland elefanter, noshörningar och annat högvilt. Hyacinten ligger i Holma, ett område där en stor del av föräldrarna har andra modersmål än svenska.Trollet är antagligen den avdelning i Malmö som har besökt flest temalekplatser. Oftast blir det en gång i veckan. Det här är andra busstrippen till Afrikaparken och nu är det bara ett par av de 20 lekplatserna som inte har spanats in.

– Temalekplatserna passar perfekt för oss eftersom det finns massor av saker som är nya för barnen. Vi pratar om dem, och det är väldigt bra för språkinlärningen.

– Dessutom har temalekplatserna en öppen, inbjudande miljö, tycker förskollär-aren Christel Larsson Lunderquist och får medhåll av barnskötaren Kerstin Andersson.

Men det finns också en annan förklaring till de täta utflykterna. Trycket på Hyacinten är stort. Med 16 överinskrivningar på förskolan blev det nödvändigt att pröva nya lösningar. De äldre barnen, som går på Trollet, får helt enkelt vara ute nästan hela tiden.

– Nu, när det är varmt, går det ju bra. Det enda vi saknar är toaletter, noterar Christel.

På Rymdlekplatsen härjar avdelningen Kotten från Lindeborgs förskola strax intill. Två klätterbara rymdraketer, en häftig astro-nautsnurra samt två rymdfarkoster som man kan kliva in i – den ena en Apollokapsel och den andra en Sputnik – är några av lockelserna. Sputniken vaktas av rymdhunden Laika.

Runt lekplatsen finns stora grönytor där ett och annat flygande tefat har nödlandat. Om man hoppar på dem, låter det. Det händer att de mindre barnen kilar iväg.

– Temalekplatserna är jättefina. Barnen älskar att vara här. Men egentligen är Rymdlekplatsen inte idealisk när man har småttingar. Den är gjord för större barn, konstaterar förskolläraren Pia Berghult-Carlsson efter att ha hämtat tillbaka en rask rymling i treårsåldern.

Lektiden är slut och personalen drar en lättnadens suck när alla de 18 rymdfararna har landat på jorden och räknats in.

Att temalekplatserna är uppskattade är det ingen tvekan om. På många är det rusch hela tiden. Men några utnyttjas inte så mycket som väntat.

En rundringning bland förskolorna visar att det till största delen är lekplatser på lagom gångavstånd som besöks. Bara undantagsvis gör man längre utflykter. Att ta bussen är dyrt och resorna kräver en hel del planering, något som det inte alltid finns utrymme för.

Malmös omtyckta kulturbussar är ständ-igt bokade, men de tar bara grupper om minst 15 barn och får inte användas för besök på temalekplatserna, något som flera förskoleanställda sätter ett frågetecken för.

– Ibland kan man tycka: där finns alla de fina temalekplatserna – och så kan vi inte använda dem, säger Elisabeth Johansson, förskollärare på Grodan i Lorensborg.

I stället får barnen på Grodan för det mesta hålla till i Pildammsparken som ligger nära inpå och som har stora, fina gräsytor.

Caroline Larsson, landskapsarkitekt på stadsmiljöavdelningen i Malmö, håller med om att det är synd att kulturbussarna inte får användas vid lekplatsbesök.

Hon har varit med och planerat hela temaprogrammet alltifrån premiären med Djurlekplatsen i Beijers park som invigdes 1997. Då var stadens lekplatser i skriande behov av upprustning efter krisåren och satsningen blev en symbol för omvandlingen av Malmö till en framtidsstad som skulle locka unga barnfamiljer.

– Alla temalekplatserna har designats av konstnärer och ibland har också pedagog-isk personal medverkat, berättar Caroline Larsson.

I några fall, som på Rymdlekplatsen, har barnen själva fått vara med och ge förslag.

Några förskollärare om temalekplatserna i Malmö:

– Lekplatserna är väldigt populära. Barnen blir glada när vi ska åka dit och det blir ganska ofta. Det finns oändliga möjligheter. Ofta hittar barnen på sina egna sätt att leka, kanske inte riktigt som det var planerat.

Louise Lundgren, Rönnbäret och Katrinelund

– Till Musikparken, som ligger närmast, går vi kanske en gång i månaden. Det tar 10–15

minuter. Det är en bra helhet där barnen kan experimentera med ljuden och hålla på med andra aktiviteter. Annars blir det inte så ofta. Temalekplatserna är positiva i dubbel bemärkelse. Dels inspirerar de oss i personalen och det förmedlar vi till barnen, dels leker barnen på sitt alldeles eget sätt.

Maria Cronberg, Seveds förskola

– Vi har jättefin natur med stora kullar i Kroksbäcksparken här intill. Där håller vi till mest. Med de större eleverna åker vi till temalekplatserna ibland. Till exempel till Spirallekplatsen som alla gillar. Men det är dyrt att åka iväg och det är svårt att boka kulturbussen.

Matilda Rye och Ingrid Broschek, Hyllievångens förskola

– Vi har tur för vi har flera temalekplatser i närheten. Spindellekplatsen ligger alldeles intill. Barnen älskar den. Temalekplatserna är bra eftersom de är gjorda för fri lek och lämnar mycket åt barnens fantasi.

Maria Lewton, Roskilde förskola

Inspirerande utemiljöer för barn finns på flera ställen i landet.

Här är några exempel:

I Järvastaden strax norr om Stockholm finns Mulle Mecks temalekplats med linbana, grävskopa, hängbro och andra kluriga mojänger och molijoxer samt ett minibibliotek för barn.

I målarens trädgård är mottot för Uppsalas första temalekplats som ligger i skogsnära Murkel-parken i stadsdelen Norby. Mycket grönska och annorlunda lekredskap på temat konst.

I Rinmansparken i Eskilstuna finns en lekpark på temat vetenskap med betoning på fysik och teknik. Här finns ett forskningstorn och prylar att väga, mäta och klämma med. Uppkallad efter 1700-talsuppfinnaren Sven Rinman.

Torslunda försöksstation på Öland har en inspirerande utemiljö där generationer kan mötas kring odling, djurskötsel och sinnesträdgård. Hela området är en lärosal där man till exempel kan vandra genom solrosskogen, leka eller bygga kojor och labyrinter.

Barnens skog i Sibbhult i norra Skåne är ett vildvuxet strövområde med en skulpturpark på temat myter och sagoväsen. Inne i Mullvadshögen kan man se hur det är bo under jorden. Det går också att ordna skattjakt och övernattning.

Alla artiklar i temat Rörelsen lyfter lärandet (7)

Rösta

Är du nöjd med er gård?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin