Ingår i temat
Plats för djuren
Läs senare

Många möss men få råttor

Det kryllar av djur i barnlitteraturen. Förutom att de ger författaren större frihet kan de fungera som symboler, göra det lättare att närma sig svåra frågor – eller locka fram skratt.

19 mar 2013

Djur i barnböcker är inget nytt påfund. Enligt Boel Westin, professor i litteraturvetenskap med specialområdet barn- och ungdomslitteratur, har traditionen att använda djur i sagor och berättelser sitt ursprung i fablerna.

– Idén om att djur fångar barns uppmärksamhet är gammal. Djur kan lättare fungera som exempel och kan vara tacksamma att knyta an till, säger hon.

Björnar, marsvin, katter, möss, gråvargar och fårskallar – utbudet av olika djurarter är rikt i barnböckerna. Vanligtvis är det sådana som återfinns naturligt i närmiljön. Boel Westin kan inte med säkerhet säga att något djur är mer förekommande än något annat men hon har en känsla av att kaniner dominerar något i modern tid.

Oftast rör det sig om djur som vi upplever som gulliga, kanske för att det är lättare att identifiera sig med dem. Till exempel handlar många bilderböcker om möss men färre om råttor. Insekter är mer sällsynta och det beror kanske på att det är svårare med identifikationen. Men de finns. Ett exempel som Boel Westin ger är spindeln Charlotte i boken om grisen Fantastiska Wilbur. I den är spindeln hjältinnan och genom sitt intellekt räddar hon Wilbur från att bli slaktad.

Nu talar vi alltså om när djuren har huvudrollen i böckerna. Ofta är dessa djur förmänskligade. De kan tala och lever ungefär som människor gör men det framgår tydligt att de ändå är djur. Ett exempel är Beatrix Potters Pelle kanin. Han ser ut som en kanin och bor i en jordhåla men pratar, dricker te och går i skolan.Boel Westin menar att förmänskligade djur kan ge författaren frihet. Barn kan identifiera sig med figuren samtidigt som författaren inte är låst av mänskliga normer. Ett icke mänskligt beteende kan förklaras genom att det just är ett djur.

Humorn spelar också en viss roll. Det blir helt enkelt lite tokigare när en ko, som Mamma Mu, ska lära sig gunga eller åka bobb.

När ett djur spelar huvudrollen behöver inte heller författaren bestämma genus.

– Ibland undrar man över varför författarna ändå inte utnyttjar friheten mer, säger Boel Westin.

För ofta fungerar djuren som ställföreträdande människor och skulle lätt kunna bytas ut mot en flicka eller pojke utan att det skulle förändra berättelsen. Boel Westin nämner bävern Castor som exempel, huvudperson i en serie bilderböcker som lär ut hur man snickrar, syr, bakar och odlar.

– Det är intressant att fundera över varför man väljer ett djur istället för en människa. Friheten i gestaltningen är viktig, liksom ofta också humoraspekten, säger Boel Westin.

Ibland symboliserar djurets art en viss karaktär. Det finns många smådumma åsnor, kloka ugglor, knasiga kaniner, listiga rävar, busiga apor, kluriga katter och stygga vargar i litteraturen. Vissa rovdjur får ofta stå för det mörka och farliga, i klassikern Djungelboken är det tigern Shere Khan.

– Selma Lagerlöf använde sig en hel del av djur i Nils Holgerssons underbara resa. Nils träffar mer eller mindre sympatiska djur på sin tur genom Sverige men den ondaste av dem alla är räven, säger Bodil Westin.

Det är också vanligt att utnyttja djurens fysiska attribut. Den ovan nämnde Nils flyger runt på en fågel. Björnar används många gånger på grund av sin styrka.

Djur i barnböcker kan också användas för att närma sig svåra ämnen som döden. Ett exempel är bilderboken Adjö herr Muffin om ett gammalt marsvin som har fått krämpor och vet att han snart ska dö. I boken tänker han tillbaka på sitt liv och tycker att han har haft det så bra. Sedan dör herr Muffin och efter det följer både dödsannons och begravning.Dels handlar boken om hur det kan vara när ett älskat husdjur blir sjukt och dör. Men samtidigt ger den också perspektiv på döden i allmänhet.

I äldre barnböcker finns ofta baktanken att man ska knyta an till djuren och få en förståelse för deras villkor. I slutet av 1800- talet startade djurrättsrörelsen och dess tankar om att djur inte alltid behandlades väl gjorde också avtryck i litteraturen. Ett sådant exempel är Black Beauty från 1877. Den svarta hingsten är berättaren i ett äventyr där han säljs fram och tillbaka, utsätts för många tuffa förhållanden och till och med blir misshandlad. Syftet med boken var att få människor att börja känna empati med djuren.I dag finns det en större medvetenhet om att man ska vara snäll mot djur. Just denna medvetenhet kan användas för att tydliggöra en människas karaktär.

– Om någon person i en bok är elak mot ett djur förstår vi omgående att vi har att göra med en osympatisk människa, säger Boel Westin.

Det fungerar också tvärtom. Människor som bryr sig om djur upplevs sympatiska. När Emil i Lönneberga fäster sig vid ”griseknoen” är det ett tecken på att vi har att göra med i en genomsnäll pojke.

”Griseknoen” är ett exempel på när djur är viktiga i berättelsen just i sin egenskap av djur. Ett annat sådant är geten Gullspira i Barnen från Frostmofjället. Gullspira är inte ett dugg förmänskligad men är ändå hjälten, hon håller barnen med mjölk och värme och gör att de överlever.

– Djur är också vanliga i allegorier, berättelser med dubbel mening, säger Boel Westin.

En sådan är Pelle Svanslös, katten som skiljer sig från andra på grund av att han saknar svans. Pelle blir retad och utsätts för diverse hyss – men det är alltid han som går vinnande ur striden. Böckerna om Pelle Svanslös väcker hopp: man behöver inte vara eller se ut som alla andra utan det kan gå bra för en ändå.

Ett annat klassiskt exempel är HC Andersens Sagan om den fula ankungen. I alla tider har den skänkt tröst till barn – men även vuxna – som känt sig lite udda. För handen på hjärtat – vem mår inte bra av tanken på att någon gång i livet blomma ut som en vit och vacker svan?

Rödräv (Vulpes vulpes)

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur. (Canidae). I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rödräven har en kroppslängd på ungefär 75 cm, och till detta tillkommer en 40 cm lång svans. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt. Jakt på räv var därför tidigare vanligt.

Foto: Ingvar Hult
”Listig som en räv.”

Alla artiklar i temat Plats för djuren (8)

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin