Läs senare

Måste jag klä mig på ett visst sätt?

DilemmatFår man se ut hur man vill när man arbetar på förskola? Christine Jokijärvi svarar på förskolläraren Linns dilemma.

av Maria Nöjd
05 aug 2019
05 aug 2019
Foto: Istock

Fråga: Jag kritiseras av kolleger för att jag är piercad och tatuerad och ibland har åtsittande kläder och korta tröjor. Men min stil är en del av min personlighet. Jag har fått höra att jag ska vara en förebild för barnen och det tycker jag att jag är genom att vara mig själv, men alla gliringar och kommentarer gör mig ledsen. Hur ska jag tänka kring det?

/Linn

Svar: Du är en viktig förebild eftersom du är dig själv. Men det finns ofta oskrivna regler för hur man ska klä sig och hur personlig man får vara utan att passera gränsen. Det skapar osäkerhet.

I relationsbaserade yrken heter det ofta att man ska klä sig med förnuft, och då hoppas jag att förnuftet bejakar det individuella. Piercingar och tatueringar är helt okej om det inte handlar om stötande symboler och motiv. Det brukar ju också gälla tryck på kläder.

Att du klär dig i tajta kläder måste också vara upp till dig. Något som brukar anses som stötande är korta tröjor som visar magen, liksom alltför urringade tröjor. Korta shorts, bar överkropp och endast bh eller bh-liknande överdel brukar också vara något som arbetskamrater och arbetsgivare reagerar på.

Vad jag vet så råder det ingen formell klädkod från arbetsgivarna, men det kanske finns en på din arbetsplats. Bra att tänka på är att kläderna inte får stå i vägen för mötet med barn och föräldrar. Några vill bevara den gamla normen för hur en förskollärare ”ska” se ut, andra vill vara mer normkritiska.

Ett tips är att du pratar med kollegerna och din chef om vad ni gemensamt tycker att det innebär att vara en förebild. Det handlar ju också om hur de andra beter sig mot dig. Och fråga din chef om det finns någon formell klädkod på förskolan och om det påverkar undervisningen på något sätt hur du är klädd.

/Christine Jokijärvi, förskollärare i förskoleklass, Tomtebogårds skola i Umeå.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin