Mästerliga nattbilder

Natten lyser!

Lena Sjöberg

[Opal]

3 – 5 år Natten lyser! är en faktabok om allt som lyser på natten, som havens lysande fiskar och självlysande insekter. Som barn tyckte jag aldrig riktigt om faktaböcker. Jag upplevde dem som torra, tråkiga och ofta med dåliga foton. Jag ville ha spänning och lockande bilder. Nuför­tiden finns det en uppsjö av faktaböcker som är tilldrag­ande, både till ämne och utseende.

Ljus i natten är ett genialt ämne att skriva en barnbok om. Tänk att släcka ner i rummet, kura ihop er och läsa om djurögon som lyser, stjärnor eller om självlysande svampar. Barn är ofta mörkrädda så denna bok kan vara både hoppfull och spännande, lite otäck men ändå skönt för barnen att veta att det inte är helt kolsvart om natten.

Min första tanke när jag ögnade igenom boken var att här har vi ett mästerverk, då illustrationerna är otroliga! Lena Sjöberg får till färgerna så att de liksom lyser och kommer ut ur boken på ett nästan tredimensionellt sätt. Det är detaljrikt och noggrant illustrerat utan konturer, och nattens färg är olika beroende på var vi befinner oss, i havet eller skogen. Det går att tillbringa hur mycket tid som helst bara på att studera bilderna. Men det är tyvärr där det faller.

Texten är tråkig och jag kommer på mig själv att läsa utan att förstå, mina tankar svävar hela tiden iväg till annat. Jag tycker att det kläms in för mycket information med för avancerade ord för målgruppen.

Jag önskar att Sjöberg tagit hjälp av någon med skrivandet, då hade Natten lyser! varit en tiopoängare, men den är ändå riktigt bra.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?