Ingår i temat
Målet med måltiden

Maten då och nu

Hur har maten i förskolan förändrats?

13 apr 2016

Anna Persson, kock på Lyckoklöverns förskola i Hässleholm, som har arbetat som förskolekock i 15 år.

"Det är ju husmanskost i dag med, men på annat vis och med andra kryddor. Förr när man gjorde köttbullar var det vanliga köttbullar med salt och peppar, nu har man koriander, vitlök och kanske fetaost i.

I dag är det fortfarande mycket kött men man tänker mer på var köttet kommer ifrån och på miljön, det är bättre att äta kyckling än nötkött och gris. Därför är det mycket mer kyckling i förskolans mat­sedlar, likaså vegetariska rätter. I dag äter vi också mycket mer bulgur och matvete. Sen är det betydligt fler som äter specialkost i dag.

Man använder inte heller socker nu för tiden. Förr när barnen fyllde år hade man tårtor och liknande, det förekommer inte längre."

Christina Andersson, kock på Citronfjärilens förskola i Trollhättan, som har arbetat som förskolekock i 27 år.

"Det har blivit mer fokus på att det ska vara bra mat de senaste åren. När jag började var det väldigt mycket husmanskost. Det är det i dag också, men nu är det lite mer nytänk. Det är till exempel andra grönsaker och utbudet är större.

På 1980-talet var det mycket kålpudding och kalops, mycket tyngre saker även om det förstås fanns spaghetti och köttfärssås på den tiden också. I dag behöver vi tänka mer klimatsmart och använda mycket bönor och linser. Vi äter mer grönsaker och fisk, men också matvete, bulgur, couscous och fiberpasta. Mycket matinfluenser från resten av världen.

Överlag var det mer halvfabrikat på 80- och 90-talet, i dag strävar man mer efter att laga mat helt från grunden. Jag köper mer ekologiska och närproducerade varor och utbudet har ökat med efterfrågan och medvetenheten. Jag jobbar också mer ihop med pedagoger i temaarbete för att lyfta maten och måltidens betydelse."

Kostråd genom åren

1971 Vi ska äta mindre mättat fett och socker och få i oss mer essentiella näringsämnen, till exempel vitaminer, proteiner och vissa aminosyror. Därför uppmanas vi äta mer frukt, grönsaker, potatis, fettfattiga mjölkprodukter, fisk, magert kött, fjäderfä, matbröd och andra spannmålsprodukter.

1992 Rekommendationen är att äta mer kostfibrer, mindre salt och ta det lugnt med alkoholen. Vi ska öka intaget av bröd, pasta, ris, potatis och rotfrukter och uppmanas äta något från kostcirkelns alla delar varje dag.
2005 500 gram frukt och grönt varje dag och fisk två till tre gånger i veckan lyder råden nu. Vi ska välja nyckelhålsmärkta produkter och använda flytande margarin eller olja när vi lagar mat i stället för fasta margariner eller smör, äta mer bröd, mindre sötsaker och snacks.
2015 Fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan men begränsa intaget av rött kött och charkprodukter till max 500 gram per vecka, tycker Livsmedelsverket. Vi rekommenderas att äta grova grönsaker som rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök och välja magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin, samt nyttiga matoljor som rapsolja och nyttiga smörgåsfetter. När vi äter pasta, gryn och bröd bör vi välja fullkorn. Som tidigare ska vi hålla igen på saltet och sockret.
Källa: Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket, Livsmedelsverket.se

Dagens lunch en vanlig tisdag – från norr till söder

Harens förskola, Arvidsjaur:

Panerad fisk med kokt potatis och spenatstuvning

Borgen förskola, Solna:

Kryddigt gratinerade potatisklyftor med ost och paprika, morotsbullar och salsacréme

Fläskgryta sweet and sour med ris

Klockarebackens förskola, Östra Göinge:

Fisk under sprött täcke med ost/persilja, potatismos, kall sås.

Vegetarisk rätt: Ostgratinerad grönsaksbiff, potatismos, kall sås.

Källa: skolmaten.se (vecka 8)

Lunch en tisdag förr i tiden

1917 Hotch-potchsoppa

1929 Palt med fläsk, uppkokt mjölk med bröd*

1937 Grönsoppa. Risgrynskaka med fruktsås.

1952 Helstekt falukorv i ugn, potatis, blandad grönsakssallad.

Stockholms skolor serverade efter gemensam matsedel dessa år, troligtvis serverades denna mat även i dåtidens motsvarighet till förskolan.

Källa: Matteusskolan (Stockholms stad)

* Matsedel från barnbespisningen i Storträsk

Alla artiklar i temat Målet med måltiden (8)

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?