Mats Olsson: Killar ska inte behöva försvara sig

PROFILENLärarutbildaren om engagemanget kring män i förskolan.

27 Nov 2016
Mats Olsson Foto: Sanna Dolck

Du är en av administratörerna i Facebookgruppen Förskolan.se som nyligen nådde 20 000 medlemmar. Hur är det?
– Det är lite tokigt att något så enkelt kan bli så stort, så snabbt. Ibland känns det som att vi rider på tio vilda kameler som springer åt olika håll. Det finns så många tendenser som vi inte vill ha i gruppen. Vi har arbetat hårt för att stoppa pedagoger som moraliserar över föräldrar eller driver frågor om barngruppsstorlekar. Vi tänker att gruppen bör fokusera på det vi kan påverka, som yrkesfrågor eller teoretiska frågor.

När är gruppen som bäst?

– Jag har en romantisk idé om att människor möts i prestigelösa samtal. Ofta går det snett i dialogerna, folk blir arga och vi som administratörer går in och hugger av trådar. Men det händer ibland att vi möts i något sorts oväntat samförstånd. När vi lyckas sätta ord på en teoretisk motsättning blir jag glad. För förskolan har en stark normativ tradition.

Var kommer ditt starka engagemang i förskolan ifrån?

Killar ska inte behöva försvara sig

– Jag har jobbat i förskolan i 25 år och har haft väldigt roligt. Förskolan är en fantastisk möjlighet för samhället att skapa gemenskap. Samtidigt är den hotad av krafter som vill för­ändra verksamheten mot mer skolliknande former. Mycket av mitt engagemang kommer nog ifrån att jag vill försvara förskolan mot attackerna som den är utsatt för.

Mats Olsson

Namn: Mats Olsson
Yrke: Förskollärare, lärarutbildare
Aktuell: Med bloggen tystatankar.com och som administratör i Facebookgruppen Förskolan.se

Varför har du tyckt att det har varit viktigt att driva frågan om män i förskolan?
– Som lärarutbildare vill jag att killar ska kunna göra ett yrkesval utan att behöva försvara det. De kommer få kritik från både fördomsfulla människor och från ett genus­teoretiskt perspektiv där de förväntas ta avstånd från den traditionella mansrollen för att leva upp till ett ideal som jag inte är säker på att jag förstår. Jag är även bekymrad över att Högskolesverige inte tar avbrottsstatistiken på allvar. Hade vi haft samma siffror när det gäller kvinnor hade det varit en nationell katastrof.

1 juli träder förskolans reviderade läroplan i kraft – har du hunnit sätta dig in i förändringarna?