Läs senare

Matte med coola katter

12 sep 2017
Matte med coola katter
Foto: Istock

 

Två coola katter och andra par

Britta Teckentrup

[Känguru]

3-6 år Två coola katter och andra par är en bok som kräver tankeverksamhet. Det gäller att vässa sitt matematiska tänkande och räkna prickar och ränder, titta på mönster och fundera över begrepp som ”par”. På ett uppslag som kryllar av färgglada djur av samma sort ska läsaren nämligen hitta paret som är likadant. Varje letning föregås av ett rim där det finns en ledtråd till vad läsaren ska titta efter.

Efter några sidors läsning märker jag att barnen inte lyssnar på rimmen, de är för ivriga att börja leta efter par, ofta börjar de leta högljutt långt innan jag läst färdigt. Då missar de också ledtrådarna och gör det svårare för sig. Och visst är det en svår bok. Jag som vuxen blir smått yr ibland när jag försöker hitta paren, men oftast lyckas något av barnen i stället.

Men även om boken är svår är den kul så länge det inte blir för komplicerat. De barn som inte lyckas hitta paren ger snart upp och går ifrån eller vill läsa något annat. Det är då du som vuxen kommer in som en viktig del i läsandet. Se till att barnen kan känna sig kompetenta genom att hjälpa, eller välj att inte gå in med stöttning om det är ett barn som behöver mera utmaning.

En del barn kanske du bara ska titta på bilderna tillsammans med och prata om vad ni ser på dem. Teckentrups bilder är påtagligt inspirerade av den amerikanska konstnären Charley Harper med tydliga linjer och former och klara färger. Det är snyggt och lockar ögat till bilderna och detaljerna på dem.

Det är en stilfull och utmanande bok som passar utmärkt i förskolans bokhylla. Som avslutning får läsaren en extra utmaning: att leta efter fem likadana par, klurigt värre.

Fråga

Välkommen tillbaks till jobbet! Vad ska du prioritera i höst?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin