Moa och Samir väcker frågor

21 aug 2013

Moa kommer med sin pappa till lekparken och får syn på Samir som gräver i sandlådan. Det uppstår dramatik när Moas spade är glömd och Samir inte är riktigt sugen på att dela med sig av sina många spadar. Det blir dragkamp. Moas pappa löser det genom att gå med Moa till gungorna i stället. Jag funderar över vad författaren vill förmedla för budskap när hon låter pappan lämna barnens konflikt olöst, utan stöd. För mig blev det naturligt att leda in samtalet på hur man kan göra om man vill låna något och att man kan be en vuxen om hjälp om det är svårt. Barnen är kreativa i att hitta lösningar när de möter en konflikt och de hade flera förslag på hur Moa och pappan hade kunnat göra. Sagan får i alla fall ett lyckligt slut när Samir och Moa gungar tillsammans och har riktigt kul.

Det är en vardagsnära bok som många barn kan känna igen sig i. Kanske även en del föräldrar kan känna igen sig i pappan som har fullt fokus på sin telefonskärm när han kör in barnvagnen i lekparken. Jag kan känna mig kluven när jag ser hur föräldrar allt oftare framställs såhär. Visst är det en del av verkligheten, men är det den bilden vi vill förstärka för barnen?

Moa och Samir i lekparken
Siv Widerberg,
Mati Lepp
Rabén och Sjögren

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?