Musik om saknad och drömmar

recensionHär har vi samlat några musiktips från Lovisa Ahl, förskollärare och recensent i tidningen Förskolan.

21 mar 2017

Musikaliskt om förskolevärlden

Som förskollärare är det en hög igenkänningsfaktor på denna skiva, och när det visar sig att Kerstin Forslund även är förskollärare, kommer det inte som en överraskning.

Låten Kommer mamma snart? tycker jag mycket om då jag upplever att saknaden efter föräldrarna under dagen oftast är något de vuxna pratar bort. Men den här låten sätter ord på saknaden och de flesta av barnen reagerar och relaterar till sin egen mamma/pappa direkt.

Matematik är ett prioriterat mål på många förskolor, så Jag ställer bilar känns aktuell då både barn och vuxna kan räkna bilar tillsammans. Skivan känns som att den riktar sig till de yngre barnen och är en enkel och lätt musikalisk sammanfattning av en dag i förskolan.

Kommer mamma snart?
Kerstin Forslund, Olle Nyberg
(Kerstins musikrum)

Jazzbacill som smittar

Jag vet att jag är lite partisk eftersom jag alltid har haft ett gott öga till Vanna Rosenberg, men jag älskar den här skivan. Det fullkomligt spritter i kroppen när första låten Drömmarnas kör kommer igång och barnen tittar och skrattar när jag dansar runt i rummet. Självklart smittar detta av sig och till slut vet jag inte om det är för att jag dansar runt och sjunger som barnen också gör det. Så här ska en jazzskiva för barn låta!

Skivan Singers melodier innehåller en bra sångerska, bra musiker och genomarbetade texter. Låten om längtan handlar om det positiva med att längta efter någon och Drömmarnas kör handlar om att drömma och om att allt är möjligt. Och är det inte just den tron vi vill att våra barn ska växa upp med?

Singers melodier
Vanna Rosenberg och Joel Danell
Music Super Circus Extravaganza

Känsla för känslor

Maria-Pia Gottberg har släppt en skiva som ingår i konceptet Friendy med en tillhörande docka med sex olika känslor. Dessa olika känslor; glad, arg, rädd, ledsen, sur och lugn, finns nu även beskrivet i text och musik. Tanken med skivan är att sätta ord på, samt bekräfta barnens olika känslor – något hon verkligen lyckas med. Det är en upptäcktsfärd i känslor och jag gillar speciellt låten Arg, då det finns få låtar som sätter ord på just detta. Ett extra plus till att det är barn som sjunger eftersom det gör det lättare för barnen att relatera till texterna. Tyvärr så förvinner de delvis i effekter och kompet ibland.

För mig som pedagog, som jobbar med musik med fokus på känslor, är detta en fantastisk skiva som kommer att spelas flitigt i förskolan.

En musikalisk känsloresa
Friendy

Har du fått någon fortbildning senaste året?