Läs senare

Några röster ur #pressatläge

#PressatlägeI mars släpptes de cirka 1 600 berättelser om det pressade läget i förskolan som Förskoleupproret fått in. Här är utdrag ur några av dem:

30 apr 2018

”Har börjat pressa ihop käken då jag sover på grund av stress. Går med höjda axlar på jobbet, ont i ryggen och axlar. Biter ihop käken även på jobbet. Känner mig helt färdig efter arbets­dagen. Orkar inte vara social. Konstant trött.”

/förskollärare i Umeå

”På min arbetsplats syns och märks det att kommunen snålar med budgeten och att pengarna ska räcka till allt och lite till. Materialet är slitet, möblerna är slitna, personalen är sliten – för pengarna räcker varken till en god fysisk eller en god psykisk arbetsmiljö. Varje dag går jag till jobbet och undrar vem som är borta och hur vi ska lösa det – för det är knappt vi räcker till när alla är på plats.

På helgen börjar jobbtankarna mala redan på söndagen om de överhuvud­taget slutat under helgen. Jag vet att hjärnan behöver paus och återhämtning, jag vet att jag inte är mitt jobb, jag vet att hur myck­et jag än vrider och vänder mig så kommer jag ensam aldrig räcka till. Och ändå fortsätter jag att pressa vid­are, för jag vill så gärna att förskolan ska vara en trygg och rolig plats för lärande, jag vill så gärna att förskolan ska vara allt det där som läro­planen och andra dokument hänvisar till. Jag vill så gärna få göra mitt jobb!”

/förskollärare på Värmdö

”Under hösten som varit, har kommunen kallat oss till möte för att berätta att vi som arbetar i förskolan kostar kommunen 5 miljoner om året i sjukfrånvaro. Är vi sjuka mer än fyra gånger på ett år så kallas vi till samtal och eventuell utredning. Kommunledningen verkar ha svårt att koppla att stora barn­grupper, bland de största grupperna i länet, betyder extra arb­ets­belastning – vilket bidrar till ohälsa bland personalen.”

/förskollärare i Botkyrka

Ta del av fler berättelser ur #pressatläge på Förskoleuppror­ets hemsida: forskoleupproret.weebly.com.

Fråga

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin