Nalle på blåbärsjakt

19 feb 2015

”Långt bort i en skog, i ett litet hus, bor en liten Nalle. Lilla Nallen vaknar och känner att han är väldigt hungrig. Vad ska han göra nu?” Vi följer med den hungriga Nallen ut i skogen för att söka efter blåbär. I sin jakt på bären blir Nalle alldeles smutsig av jord på magen, barr på ryggen, en gren bakom örat och till och med en myra på nosen. Barnen pekar på alla ställen på Nalles kropp, just den lilla myran på nosen får extra stor uppmärksamhet. Vi får följa med Nalle hem där han duschar och blir ren, så ren och blöt att det rinner på ryggen, klafsar om fötterna och droppar från nosen. Efter att ha pekat på Nallens alla kroppsdelar ännu en gång, så säger vi hej då till den mätta och torra nallen som krupit in i ett stort badlakan.

Det är något med bildframställningen i den här boken som tilltalar mig. Bilderna känns som en blandning av teckning och collage. De rör sig inom en dov och harmonisk färgskala som inger ett lugn hos både mig och barnen. En bok som barnen också gärna själva sitter och bläddrar i.

Vad ska lilla Nallen göra nu?

Eva Petrén
Petra Wester Norgren
Opal

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?