Nytt om djur och natur

25 maj 2010

Barn har frågor av alla de slag och ibland kan det vara skönt när frågorna dyker upp helt självklart i böckernas värld. Många böcker kan vara så detaljerade och utförliga att det inte finns mycket till övers för fantasi och att tänka själv omkring olika fenomen. Vår erfarenhet när det gäller bokläsning är att det enkla känns väldigt rätt i bokläsning med yngre barn.Den första boken vi läste kom väl till pass när de första vårfåglarna kom till vårt fågelbord på förskolan, Vad säger fågeln? av Joar Tiberg och Anna Bengtsson. ”Pjytt, pjytt, pjytt”, gråter domherren. Fågellätena i boken för tankarna till fågelkvitterramsorna som min mamma berättade att hon fick lära sig av de gamla i byn när hon var liten. När man söker på nätet efter gamla fågelramsor så hittar man där om domherrens läte: ”Jul, jul, jul eller snö, snö, snö” kunde den låta. I boken säger talgoxen, ”Tjing, tjing, tjing” och förr i värld-en sa man att den lät ”Titta hit titta hit, jag är gul och svart och vit.” Kanske man kunde göra en egen fågelbok på förskolan, med bilder och läten från de fåglar som finns lokalt i området? Det skulle nog barnen gilla.

Mer fåglar hittar man i Mormors lilla kråka av Björn Bergenholtz . Det är härlig läsning och lilla kråkan är hur charmig som helst. Lillkråkan funderar över vem som är hans pappa och mormor säger att nu ger vi oss ut på pappajakt. Boken är skriven på vers med fina bilder. Den uppskattades av både barnen och oss vuxna på förskolan. Ibland kanske det inte är bäst att bo hos sina föräldrar utan att bo hos en mormor eller någon annan där man är älskad och har det bra.

Att blommor doftar istället för att prata det vet ju varenda kotte. Eller är det kanske så blommor pratar? Varför blomman doftar får vi veta i den fina lilla fina boken Så doftar blomman av Karin Bergqvist och Gitte Spee. Längst bak finns även lite fakta om blomdoft och om hur länge blommor lever. Boken är en i en serie faktabilderböcker där vi recenserat boken Klappa kanin tidigare.

Här i Norrland har björnarna vaknat sedan några veckor tillbaka och är man tillräckligt vaken och uppmärksam kan man få se en nalle springa över vägen när man åker till förskolan. Ibland kan det vara lite läskigt att gå och lägga sig när man är rädd för att drömma något hemskt. I boken Sov sött Knappen berättar pappa Björn för lillbjörnen Knappen om den lyckliga dagen då han föddes, allt för att Knappen inte skulle få mardrömmar. Vem tycker inte om när pappa eller mamma berättar om hur det var när man var liten? Det här är en fin lite större bilderbok med stortext som passar bra för de mindre barnen.

Kurt och Kio har vi träffat tidigare. Den nya boken heter Kurt och Kio vill ha djur av Lisen Adbåge. Barnen uppskattar denna bok med sina uttrycksfulla bilder och att den tar upp tankar och önskningar som barnen själva funderar över, som om hur man får en häst in i hissen?

Och så till några böcker som uppskattades av de lite större förskolebarnen.

Vitnos hittar Agatons krona är ännu en lättläst bok från B.Wahlströms förlag. Det finns många böcker i serien Vitnos och denna handlar om Agaton Älg som har tappat sin hornkrona. Skogens konung måste väl stolt bära sin krona i skogen, det tycker i alla fall Vitnos.

Aisopos fabler, omarbetade till enkel text och pysselsidor, kan vara något för fritidsbarnen eller de barn som håller på att lära sig läsa eller just har knäckt läskoden. Här kan barnen läsa själva och göra de enkla uppgifter och frågor som följer i slutet på böckerna. Myran och gräshoppan heter en av dem. Böckerna är utgivna på B.Wahlströms förlag.

Lite utanför djurområdet hamnar böckerna Blåbärspatrullen och Sjörövarna och Upptäckar-Rakel och den okända kungens grav. Boken om Blåbärspatrullen är skriven av Stefan Casta och illustrerad av Mimmi Tollerup Grkovic, Opal förlag, och ingår i en serie med flera böcker. Det bjuds på mysterier, skattsökning och andra mystiska saker som är lagom farliga för barn i 4–5-års-åldern. Tänk att möta riktiga sjörövare när man är ute på sjön, eller är det kanske vuxna som leker…?

Rakel och Roland på nya äventyr är en annan spännande bok för de äldre förskolebarnen, av Martin Widmark och Britt Sternehäll, Bonnier Carlsens förlag. Rakel är en cool tjej som inte räds någonting och kompisen Roland rimmar allt vad han säger. I berättelsen möter man till och med värsta nakenfisarna.

Barnen tycker att det varit genomgående bra böcker som vi läst och tyckt till om. Bästa betyget får en bok när vi ser att den även fångar barn som kanske har svårt att koncentrera sig att lyssna en kort stund.

Skön boksommar önskar vi alla barn och vuxna!

Vad säger fågeln?

Joar Tiberg

& Anna Bengtsson

Alfabeta

Mormors lilla kråka

Björn Bergenholtz

Raben & Sjögren

Så doftar blomman

Karin Bergqvist

& Gitte Spee

Alfabeta

Sov sött Knappen

Amber Stewart

& Layn Marlow

Raben & Sjögren

Kurt och Kio vill ha djur

Lisen Adbåge

Bonnier Carlsen

Vitnos hittar Agatons krona

MarieLouise Rudolfsson

B.Wahlströms

Myran och gräshoppan

Katie Daynes

& Merel Eyckerman

B.Wahlströms

Vad tror du skulle kunna locka fler att bli förskollärare?