Läs senare

Obekvämt vara chefens favorit

Chefen öser beröm över dig inför kollegorna. Hela tiden. Hur påverkas man av att vara chefens favorit och vad gör man åt situationen? Förskolan har tipsen.

17 aug 2015

Illustration: Janette Bornmarker
Det är dags för personalmöte och chefen slår sig ner bredvid dig. Knappt hinner mötet börja innan lovorden kommer: ”Linda lyfter verkligen den här förskolan med sitt pedagogiska tillvägagångssätt. Senaste uteprojektet var en succé. Ni andra borde lära er av henne!” Du märker kollegornas blickar och känner dig minst sagt obekväm.
Att vara chefens favorit är inte alltid roligt. Snarare kan det skapa en stress inför kollegornas reaktioner. Det menar Mattias Lundberg, psykolog och författare till boken 12 typer av arbetsgrupper – och vad de säger till psykologen.

De allra flesta känner om berömmet står i proportion till prestationen. När det blir för mycket kan man lätt känna sig osäker över vad arbetskamraterna egentligen tycker.

Enligt Mattias Lundberg gillar människor att veta vad andra tänker, särskilt när det gäller relationer. En osäkerhet kan skapa stress och påverka arbetsinsatsen negativt. Framför allt eftersom vi oroar oss i stället för att fokusera på jobbet. Ett sätt att hantera frågan är att prata med kollegorna.

Ta upp det direkt efteråt. Om den som blir upphöjd pratar med kollegorna och säger att chefen överdrev, så avdramatiseras situationen, säger Mattias Lundberg.

Hur arbetskamraterna upplever favoriserandet beror oftast på deras relation till den som upphöjs. Är favoriten en i gänget så förändras inte stämningen. Alla vet att problemet är chefens beteende. Men om favoriten tycker att den är lite förmer än andra kan arbetsklimatet förändras.

Då blir det inte sällan frågan om distansering. Om personen ser sig som bättre än andra kan den uteslutas ur arbetsgruppen och det kan bli grupperingar.

Grupperingar behöver inte vara något problem i sig. Det beror på vad man gör av dem, enligt Mattias Lundberg. Problemet uppstår om grupperna börjar motarbeta varandra – det gynnar inte klimatet på arbetsplatsen.

Mattias Lundberg tycker att det bästa sättet att hantera problemet är att ta upp det med chefen innan det gått för långt. Annars får inte chefen någon chans att bättra sig. Mattias Lundberg tycker att den som blivit favoriserad bör förklara hur hen känner. Säga att hen uppskattar beröm, men känner sig obekväm vid enbart positiv feedback. Många anställda gruvar sig dock för ett sådant samtal.

Svenskar är konflikträdda. Men oron inför ett sådant här samtal är ofta obefogad. Vi målar upp scenarion över hur vi tror att andra ska reagera, men det stämmer sällan med hur det faktiskt blir.

Mattias Lundberg menar att chefer ofta upplever uppriktighet som något positivt. Samtalet blir förtroendebyggande och ger chefen möjlighet att förbättra relationen till sina anställda. Det kan bidra till ett generellt öppnare samtalsklimat på arbetsplatsen.

Att som chef favorisera en medarbetare är ofta ogenomtänkt. Cheferna vet inte hur de uppfattas. Med den nya informationen får de plötsligt ett val hur de vill vara som ledare.Illustration: Janette Bornmarker
Ett annat sätt att hantera problemet är att använda en så kallad dold strategi. Det passar medarbetare som inte vågar eller vill ta upp frågan öga mot öga, enligt Mattias Lundberg.

När chefen på ett möte börjar prata om en person, bryter man in och ser till att fördela gracerna. I stället för att du får allt beröm, berättar du vad kollegorna gjort.

Enligt Mattias Lundberg hjälper man på så sätt chefen att förstå den delade arbetsinsatsen. Metoden gör att du kommer ur situationen och det känns bättre för stunden. Men det är inte säkert att det ger långsiktig förändring, konstaterar han.

Samuel West är forskare inom organisationspsykologi och kreativitet vid Lunds universitet. Han tycker att en chef som skaffar favoriter är en väldigt dålig ledare.

Risken är att medarbetarna snart kommer att irritera sig på favoriten och sätta käppar i hjulen för personen.

Han förordar också ett direkt snack, men rekommenderar att man tänker efter innan. Vad beror chefens beteende på? Kanske är det så att chefen tror att man på detta sätt kan motivera andra. I så fall kan man tala om att det inte fungerar, tycker Samuel West.

Ett annat sätt att hantera det hela är att använda chefens eget vapen. Beröm. Säg ”du gör det så bra och borde ge beröm till fler!”. Det kan fungera, säger han.

En annan klurig chefstyp är den som ger ofrivilliga förtroenden. Det kan handla om att chefen tar dig avsides och berättar om kollegors svagheter eller lättar hjärtat om egna problem. Vid sådana tillfällen är det viktigt att inte engagera sig. Man kan utgöra ett slags stöd, men bör inte komma med råd, enligt Samuel West. Han konstaterar krasst att medarbetare sällan har betalt för chefshandledning och att medarbetare bara har att förlora på att engagera sig i chefens problem med kollegorna.

Det är chefen som ska ta tag i sådana saker. Om beteendet fortsätter kan det vara läge att säga till. Utgå då från dig själv och säg att det försvårar din jobbsituation att få dessa förtroenden.

Om det förtroliga samtalet äger rum på personalfesten är det enklast att fly från situationen. När alkohol är inblandat blir det sällan några konstruktiva samtal.

Skvallrar chefen om kollegorna, så lös det för stunden med ursäkter som ”oj, nu ringde telefonen” eller ”nu måste jag gå på toaletten”. Ett annat sätt är att byta samtalsämne till något som intresserar chefen, typ ”visst samlar du på vinylskivor”, avslutar Mattias Lundberg.

Så hanterar du chefens beröm:

  • Fundera på vad chefen vill uppnå med att särbehandla dig som favoritmedarbetare.
  • Ta ett snack i enrum med chefen. Förklara att du uppskattar beröm, men känner dig obekväm med att bli utvald.
  • När chefens beteende upprepas inför arbetsgruppen, bryt in och berätta om kollegornas insatser. Fördela gracerna. På så sätt kanske polletten faller ned hos din chef.
  • Ingen feedback är så stark som den som kommer från tredje person. Var frikostig med att berömma dina kollegor inför chefer, det brukar spridas.
  • Beröm chefen. Uppmuntra beteendet och säg att hen borde berömma fler på jobbet.
  • Om inget av det överstående fungerar: ta upp saken på ett gruppmöte. Utgå från dig själv och berätta hur du upplever situationen. Detta är dock sällan lätt, då chefen kan känna sig påhoppad.

Källa: Mattias Lundberg, Samuel West

Fråga

Om du får önska dig vad du vill inför det nya förskoleåret 2020 – vad väljer du då?

Loading ...

ur Lärarförbundets Magasin